Državni dug na kraju 2013. skoro dvije milijarde eura

Dug je nešto veći u odnosu na onaj naveden u Pretpristupnom ekonomskom programu kojeg je Vlada usvojila u januaru
4 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2014. 19:24h

Državni dug na kraju prošle godine iznosio je 1,933 milijardi eura ili 57,95 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), navedeno je u izvještaju o državnom dugu i garancijama kojeg je Vlada juče usvojila.

Ovo je nešto veći iznos u odnosu na onaj naveden u Pretpristupnom ekonomskom programu kojeg je Vlada usvojila u januaru. Tada je navedeno da državni dug na kraju decembra iznosi 1,87 milijardi.

Depoziti države iznose 40,38 miliona računajući i založene zlatne rezerve.

Državni dug je tokom prošle godine narastao za 138 miliona eura. Ukupan inostrani dug iznosi 1,43 milijarde, a domaći 500 miliona. Od domaćeg najviše otpada na dug opština 135 miliona.

Kada bi se u petencijalni državni dug računao i sadašnji dug za kredite za koje je garantovala država od 313 miliona ukupan iznosi bio bi 67 odsto BDP-a. MMF je prije nekoliko dana saopštio da će državni dug Crne Gore naredne četiri godine stalno rasti i da će 2018. dostići 75,7 odsto BDP-a.

Ministarstvo finasija planira da naredne sedmice emituje nove eurooveznica kako bi nadomjestilo novac koji nedostaje u državnoj kasi, kao i da refinansira postojeće obveznica. Vlada je juče dala suglasnost za taj posao. Ovogodišnjim budžetom država se može zadužiti 240 miliona, od čega je već iskorišćeno 43 miliona.

Bonus video: