Statis odustao od gradnje nove "Kraljičine plaže"

Zemljište na kojem je izgrađena "Kraljičina plaža" potražuje porodica srpskog prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića. Na tu atraktivnu imovinu 8. novembra prošle godine upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine
298 pregleda 6 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.08.2018. 13:57h

Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer“ i kompanija “Adraitic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa odustali su od gradnje hotela “Kraljičina plaža” u Miločerskom parku.

Oni su obavijestili Ministarstvo održivog razvoja da odustaju od zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, ali nijesu naveli zbog čega, nakon čega su u resoru na čijem je čelu Pavle Radulović donijeli rješenje o obustavljanju prethodno pokrenutog postupka.

"Podnosioci zahtjeva su pisanim aktom obavijestili ovo ministarstvo da odustaju od zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekata - hotela kategorije 5 zvjezdica", piše u zaključku o obustavi postupka koji je potpisao Radulović.

To je drugi put u proteklih godinu i po da se obustavlja postupak izdavanja građevinske dozvole.

Nova budvanska vlast blokirala je prije godinu izdavanje građevinske dozvole kompaniji “Miločer”, u stoodstotnom vlasništu Vlade koja je vlasnik postojećeg hotela “Kraljičina plaža“ i Stisovoj firmi - zakupcu elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Lokalna uprava na čijem je čelu Dragan Krapović zaključila je da se u Miločerksom parku ne smiju graditi stanovi za tržište. Opština je tada dobila i svojstvo stranke u postupku.

HTP "Miločer" i "Adriatic proterties" su prije dva i po mjeseca ponovo pokrenuli postupak izdavanja građevinske dozvole, ali je i u tom slučaju bila neophodna saglasnost Opština Budva...

Zemljište na kojem je izgrađena "Kraljičina plaža" potražuje porodica srpskog prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića. Na tu atraktivnu imovinu 8. novembra prošle godine upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem Vlade, na lokciji na kojoj se nalazi stari hotel može da se gradi novi, površine do 22.058 kvadrata. Prema tom dokumentu, hotel ne smije biti viši od 22 metra, odnosno može da ima podrum, dvije suterenske etaže, prizemlje i četiri sprata. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište...

Skupšina Opštine Budva je prije gotovo godinu jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprostavila izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u nekada elitnom hotelskom kompleksu. Nova opštinska vlast ne želi da se u Miločerskom parku grade stanovi za tržište, a protiv toga su i mještani koji su najavili i proteste ukoliko se to odobri.

Donošenjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Statisova kompanija je sada obnovila cijeli postupak po novoj proceduri, odnosno predala idejni projekat na koji glavni državni arhitekta treba da da saglasnost i time omogući gradnju.

"Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad-hotela “Sveti Stefan”, “Vile Miločer” hotela “Kraljičina plaža”, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera", odnosno HTP "Miločer".

Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja apartmana, Statisu dato na 90 godina.

Vlada bi mnogo više kvadrata od Pržna do Svetog Stefana

Prema programskom zadatku hotelskog rizorta "Miločer", na ukupno 35 hektara koji obuhvata prostor od Pržna do Svetog Stefana, predviđeno je nešto više od 47 hiljada metara kvadratnih bruto-građevinske površine - postojećih i novoizgrađenih objekata.

Osim gradnje dvaput većeg hotela "Kraljičina plaža" i 66 apartmana, dokumentom se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija bi kvadratura bila utrostručena.

Usvajanjem programskog zadataka, Vlada je dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani na 29 lokacija.

U zaleđu Kraljeve plaže predviđena je gradnja helidroma, dok je umjesto montažne garaže naspram grad-hotela „Sveti Stefan”, na samom ulazu u kompleks, planirana izgradnja duplo veće garaže sa četiri etaže.

Statisu je omogućeno da dva nelegalna betonska objekta, gdje su vešeraj i ostale prostorije za potrebe grad-hotela, pretvori u 12 apartmana.

Bonus video: