WEF: Crna Gora pala za četiri mjesta, najveći problem političko okruženje

Crna Gora je od deset oblasti najbolji rezultat ostvarila u oblasti poslovnog i inovativnog okruženja za ICT, gdje se nalazi na 34. mjestu
118 pregleda 0 komentar(a)
Informacione tehnologije, Foto: Shutterstock
Informacione tehnologije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2014. 11:56h

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) pala četiri mjesta i zauzela 52. poziciju među 148 rangiranih zemalja.

U 13. Globalnom izvještaju o informacionoj tehnologiji, u koji je agencija Mina-business imala uvid, obuhvaćene su četiri zemlje više u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnji izvještaj posvećen je procjeni kapaciteta zemalja za korištenje ICT-a za ekonomski rast i blagostanje.

Crna Gora se u prošlogodišnjem izvještaju, koji je obuhvatao 144 zemlje našla na 48. poziciji.

Finska, Singapur i Švedska i dalje su vodeće zemlje svijeta po mrežnoj spremnosti za korišćenje ICT-a.

Holandija, Norveška i Švajcarska zadržale su prošlogodišnje četvrto, peto i šesto mjesto.

Sjedinjene Američke Države (SAD) bilježe poboljšanje za dva mjesta i zauzimaju sedmu poziciju, a slijedi Hong Kong koji je značajno napredovao sa prošlogodišnjeg 14. mjesta. Na devetom mjestu je Velika Britanija, koja bilježi pad sa sedmog i Južna Koreja, koja je poboljšala poziciju za jedno mjesto.

Što se tiče pretplata na mobilnu telefoniju u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora zauzima petu poziciju, a po individualnom korišćenju interneta je na 52. mjestu

Indeks mrežne spremnosti, na kojem se temelji istraživanje obuhvata četiri podindeksa - okruženje, spremnost, korišćenje i uticaj koji su ukupno podijeljeni na deset oblasti. One se odnose na političko i regulatorno, odnosno poslovno i inovativno okruženje za ICT, zatim infrastrukturni i digitalni sadržaj, dostupnost i vještine.

Podindeks korišćenje obuhvata spremnost pojedinca, poslovnog sektora i vlade za veće korišćenje ICT-a, a četrvti podindeks se odnosi na ekonomski i društveni uticaj na ICT.

Crna Gora je od deset oblasti najbolji rezultat ostvarila u oblasti poslovnog i inovativnog okruženja za ICT, gdje se nalazi na 34. mjestu.

Što se tiče pretplata na mobilnu telefoniju u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora zauzima petu poziciju, a po individualnom korišćenju interneta je na 52. mjestu.

Kada je riječ o političkom i regulatornom okruženju, Crna Gora je zauzela 80. mjesto.

Što se tiče spremnosti pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za korišćenje ICT, zauzima 55, odnosno 69. i 51. poziciju.

Privrede Kine, koja se nalazi na 62. mjestu, Brazila 69, Meksika 79. i Indije na 83. nastavljaju da zaostaju u rangiranju, pa održivi brzi ekonomski rast tih zemalja može biti ugrožen ukoliko ne iskoriste svoj cjelokupni digitalni potencijal.

Studiju su zajednički izradili Svjetski ekonomski forum, vodeća međunarodna poslovna škola INSEAD i Samuel Curtis Johnson poslovne škole za menadžment pri Univerzitetu Cornell.

S druge strane zemlje s jasnom vizijom razvoja svojih ICT kapaciteta bilježe znatan rast na ljestvici ICT konkurentnosti, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati koji zauzimaju 24. poziciju, Kazahstan 38. ili Panama 43.

Od zemalja centralne Evrope, Češka je zadržala prošlogodišnju, 42. poziciju, a Slovačka bilježi rast za dva mjesta, dok Poljska i Mađarska bilježe pad od pet odnosno tri mjesta.

Od zemalja regiona najbolje je pozicionirana Slovenija, koja zauzima 36. poziciju.

Slijede Hrvatska na 46. mjestu, Makedonija na 57. i Bosna i Hercegovina (BiH) na 68. mjestu, koje su zabilježile pomak za deset mjesta u odnosu na prošlu godinu. Znatno poboljšanje je zabilježila i Srbija sa 87. mjesta na 80.

Posljednje mjesto u ovogodišnjem izvještaju zauzela je afrička država Čad.

Studiju su zajednički izradili Svjetski ekonomski forum, vodeća međunarodna poslovna škola INSEAD i Samuel Curtis Johnson poslovne škole za menadžment pri Univerzitetu Cornell.

Bonus video: