Domaći ugostitelji i maloprodaja loše tretiraju crnogorske vode

"Skroman marketinški nastup, problem nelikvidnosti, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i značajan uvoz voda, ograničavaju plasman vode na domaćem i stranom tržištu”
279 pregleda 5 komentar(a)
Flaširana voda, Foto: Luka Zeković
Flaširana voda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.05.2014. 12:53h

Fabrike za flaširanje prirodnih i mineralnih voda u Crnoj Gori, njih sedam, u prošloj godini su proizvele 22,8 miliona litara, što je šest odsto više u odnosu na 2012, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Na sastanku Grupacije za vode PKCG navedeno je da ukupni kapacitet izvorišta iznosi oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, tako da se sa tog aspekta, kako je ocijenjeno, u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz.

"Pozitivni trendovi zabilježeni su na tržištu voda. Uvoz je smanjen šest odsto, dok je prodaja domaćih voda porasla 11,8 odsto. Pokrivenost tržišta Crne Gore domaćim flaširanim vodama je 41 odsto”, navodi se u saopštenju PKCG.

Iskazano u apsolutnim iznosima, uvoz je smanjen za oko 1,9 miliona litara, dok je prodaja domaće vode porasla sa 19,5 miliona litara koliko je iznosila u 2012. godini na 21,48 miliona litara.

"Pokrivenost tržišta domaćim vodama povećana je u odnosu na 2012. godinu za 2,3 miliona litara”, precizirali su iz PKCG.

Najveću proizvodnju tokom prošle godine ostvarila je fabrika Watergroup iz Kolašina, 6,66 miliona litara. Slijedi Aqua Bianca sa 5,19 miliona litara.

"Te dvije fabrike učestvuju sa oko 51,5 odsto u ukupnoj proizvodnji flaširanih voda”, naveli su iz PKCG.

Iz PKCG su saopštili da je posljednjih godina smanjeno učešće stranih voda u ukupnoj potrošnji, sa 70 odsto u 2009. godini na 59 odsto u prošloj.

“Zabilježen je trend rasta prodaje domaćih voda na tržištu Crne Gore, ali je to još nedovoljno s obzirom na postojeće kapacitete i kvalitet naših voda. Ako se posmatra navedeni petogodišnji period, uvoz je pao 9,2 odsto, a izvoz 53,5 odsto”, kazali su iz PKCG.

Iako proizvođači voda zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, što pruža mogućnosti za uspješno pozicioniranje, raspoloživi kapaciteti se, kako smatraju u PKCG, malo koriste.

Vlasnici fabrika voda kao glavni razlog nedovoljnog tržišnog učešća vide odnos ugostiteljskog i maloprodajnog sektora, koji domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman, obrazlažući da bi crnogorska voda trebalo da bude mnogo više zastupljena u domaćim prodajnim objektima, marketima, hotelima, ne zato što je riječ o crnogorskom, već o kvalitetnom i sa cijenama pristupačnom proizvodu.

"Skroman marketinški nastup, problem nelikvidnosti, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i značajan uvoz voda, ograničavaju plasman vode na domaćem i stranom tržištu”, smatraju u PKCG.

Predstavnici Grupacije za vode PKCG su zaključili da je potrebno organizovati sastanak sa crnogorskim turističkim udruženjima i predstavnicima trgovinskih lanaca sa ciljem veće zastupljenosti njihovih proizvoda.

Bonus video: