Vučinić prijavio tužiocu Kekovića: Tražio mi 2.000 da se naplatim

S obzirom da je odbio ponudu Kekovića, Vučinić navodi da je on zato “inicirao čitavu seriju revanšističkih postupaka”
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 19:06h

Privatnik Nebojša Vučinić podnio je Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Dejana Kekovića, bivšeg stečajnog upravnika preduzeća “IN CO”, u okviru kojeg je ranije radila IN televizija, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi i da mu je tražio mito u iznosu od 2000 eura.

U prijavi zavedenoj u Tužilaštvu 3. marta ove godine Vučinić je istakao da je u odbranu istinitosti svojih tvrdnji spreman “u svakom trenutku da se podvrgne poligrafskom ispitivanju”.

“Siguran sam da bi jedino ispravno i pravedno bilo da to prihvati i Dejan Keković, radi dodatnih utvrđivanja vjerodostojnosti teških inkriminacija protiv njega”, naveo je Vučinić i u prijavi predložio više lice da se kao svjedoci saslušaju u ovoj istrazi.

Vučinić je izdavao svoj poslovni prostor IN-u, ali mu je ova kompanija ostala dužna oko 40.000 eura. On je sudskim putem uoči uvođenja stečaja prošle godine u “IN CO” izborio presudu Osnovnog suda i upisao zalogu na dio opreme dužnika, ali ona nije sudski prodata kako bi Vučinić namirio svoje potraživanje, već je postala dio stečajne mase dužnika.

“Stečajni upravnik 'IN CO' je u decembru 2013. u noćnim satima došao ispred zgrade u kojoj živim i tražio od mene, kao povjerioca stečajnog dužnika, da će mi dozvoliti da svoje dospjelo potraživanje naplatim iz vrijednosti pokretnih stvari dužnika koje je on trebalo da preuzme iz tih prostorija koje je koristila 'IN CO', a prema kojoj sam u prethodnom razgovoru iskazivao zainteresovanost. Zahtijevao je da mu zauzvrat isplatim 2.000 eura. Napominjem da sam i lično u dva ranija navrata preuzimao djelove opreme i pokretnih stvari iz tih prostorija, a sve na osnovu odluke Osnovnog suda I br.2230/13”, naveo je u prijavi Vučinić.

S obzirom da je odbio takvu ponudu Kekovića jer bi ušao u domen krivično- pravne odgovornosti, Vučinić dalje navodi da je bivši upravnik “inicirao čitavu seriju revanšističkih postupaka sa ciljem” da mu umanji šanse za naplatu potraživanja “i da bi eventualno postigao dogovor sa nekim drugim licem za radnju” koju je on odbio.

“Moju opravdanu sumnju potvrđuje i uništavanjem imovine stečajnog dužnika do granice neupotrebljivosti, a za koju sam prethodno otvoreno iskazao zainteresovanost”, dodao je Vučinić i kao primjer naveo polomljeni dio jednog TV studija za koji ima saznanje da je od dobavljača iz Hrvatske svojevremeno plaćen 60.000 eura.

Vučinić napominje i da za ove tvrdnje ima dokaze, fotografije o polomljenoj opremi i svjedoke za nesavjestan rad upravnika.

Novi stečajni upravnik “IN CO” Milan Todorović objavio je nedavno prodaju opreme dužnika koja će se obaviti narednih dana. Na tom spisku nema dijela imovine po osnovu koje je htio Vučinić da naplati svoje potraživanje.

Keković: Tražio sam da vrati stvari i odbijao svaki kontakt

Dejan Keković je, odgovarajući na navode iz prijave „Vijestima“ izjavio da je u konkretnom predmetu obavljao funkciju stečajnog upravnika relativno kratko, i već mjesecima nije stečajni upravnik, budući da je na svoj zahtjev razriješen od suda zbog obavljanja funkcije koja ne omogućava bilo kakvu drugu dopunsku djelatnost.

“U postupku nije prodavana ili otuđena nikakva imovina, a zatečena imovina je uredno popisana i smještena u validnom prostoru, uz uredno obavještavanje svih zainteresovanih lica. Prilikom popisa i ulaska u poslovne prostorije dužnika uvijek su bila prisutna lica ovlašćenih nadležnih inspekcija, odnosno i lica koja su činila komisiju, kao i bilo koje zainteresovano lice, tako da je svaka radnja vršena u prisustvu više lica”, kazao je Keković.

On je naveo da “prigovora i primjedbi na konkretne radnje, koje su sprovođene javno i transparentno od strane učesnika u postupku čiji je broj velik, nije bilo”.

Sa svim okolnostima i radnjama su upoznati zaposleni, povjerioci, kao i vlasnici kapitala, i svi oni, kako je dodao Keković, nisu imali nikakvih primjedbi na rad upravnika.

“Podnosilac krivične prijave, kao fizičko lice nije ni prijavljivao nikakvo potraživanje u postupku. Jedini akt ovog upravnika prema navedenom licu je odluka kojom mu se nalaže da preda sve stvari stečajnog dužnika koje se nalaze kod ovog lica, a koja odluka je donijeta na osnovu podataka dobijenih od zaposlenih i dokumentacije koja je zatečena kod dužnika, a shodno zakonskim obavezama bilo kog lica ili subjekta. Podnosilac krivične prijave, nije postupio po predmetnoj odluci, u pogledu koje dalje postupa novi stečajni upravnik”, objasnio je Keković.

On napominje da “nema nikakvih ličnih ili bilo kakvih drugih kontakata sa podnosiocem prijave, već je svaki takav pokušaj odbijao, osim radnji u dijelu donošenja i realizacije donešene odluke”.

“Sve ove okolnosti su dobro poznate, zaposlenima u dužniku, odgovornim licima u dužniku, kao i građanima, koji su imali bilo kakav kontakt sa dužnikom ili navedenim licem”, naveo je Keković.

Obaviješten i Duško Marković

Dva dana nakon podnošenja prijave tužiocu i policiji Vučinić se obratio pismeno i ministru pravde Dušku Markoviću, budući da je Keković odnedavno jedan od 12 sudskih izvršitelja u Crnoj Gori.

U tom dopisu pored navedenih optužbi Vučinić je istakao, između ostalog da je Keković pokušao da ga “obeshrabri ili uplaši” njegovim navodnim “kumovskim vezama sa visoko rangiranim osoboma u policijskim strukturama”.

Galerija

Bonus video: