Popust na plaćanje poreza dobilo 920 preduzeća

Ukupni iznos plaćenog poreza je 13,5 miliona, a umanjenje za one koji su koristili tu zakonsku mogućnost je 794,1 hiljadu eura
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2014. 15:29h

Mogućnost da jednokratno plate porez na dobit uz umanjenje (diskont) poreske obaveze po tom osnovu iskoristilo je 920 obveznika, dok je ukupni iznos tog plaćenog poreza 13,5 miliona eura, zvanično je rečeno „Vijestima“ u Poreskoj upravi.

Dopunama Zakona o porezu na dobit krajem prošle godine omogućeno je smanjenje poreske obaveze na dobit za šest odsto svima koji su do 31. marta platili jednokratno porez za 2013. godinu.

Ukupno umanjenje za one koji su se odlučili da iskoriste tu zakonsku mogućnost iznosilo je 794,1 hiljadu eura.

„Diskont poreza na dobit mogao se ostvariti umanjenjem poreske obaveze za šest odsto prije njenog plaćanja ili naknadnim povraćajem pripadajućeg dijela uplaćenog ukupnog poreza. Ovim iznosom obuhvaćene su uplate koje su prethodno umanjene za šest odsto i one za koje su poreski obveznici naknadno podnijeli zahtjeve za povraćaj šest odsto plaćenog poreza na dobit. Većina poreskih obveznika umanjenje poreske obaveze izvršila je prije uplate iste, te je ukupan iznos diskonta ostvaren na taj način 794,1 hiljadu eura, dok će se kod manjeg broja obveznika naknadno izvršiti povraćaj”, objasnili su u Poreskoj upravi.

Ministar finansija Radoje Žugić ranije je izjavio da je umanjenje od šest odsto stimulativna mjera u cilju poboljašanje stepena naplate obaveza prema državi.

Poreski obveznici koji nijesu platili porez na dobiti jednokratno i dalje mogu, shodno uredbi o odloženom plaćaju, tu obavezu prema državi platiti u šest rata.

Iz PU su podsjetili da je sistemom elektronskog podnošenja poreskih prijava koji je u funkciji od kraja marta omogućeno da poreski obveznici podnose prijave za porez na dobit kako bi se benefiti tog sistema počeli koristiti već od ove godine.

To u cilju smanjenja administrativnog opterećenja poreskih obveznika i službenika zaduženih za unos podataka u sistem PU. Uz porez na dobit elektonskim putem se mogu podnositi prijave za poreza na dodatu vrijednost (PDV) i zahtjeva za povraćaj PDV -a.

Preko otpisa kamata naplaćeno 3,5 miliona duga

Radi naplate većeg dijela poreskih dugova i podsticanja obveznika na urednije plaćanje krajem prošle godine usvojen je Zakon o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze. On je obveznicima omogućavao otpis kamate ako plate glavnicu duga do kraja januara. Tu zakonsku mogućnost iskoristilo je 27 pravnih i 173 fizička lica.

„Ukupan iznos duga koji su platili ti poreski obveznici je 3,46 miliona eura, dok je iznos kamata na koje se zahtjevi za otpis odnose 904,58 hiljada”, odgovorili su ranije iz Poreske uprave.

Procjena je bila da će se na taj način naplatiti između sedam i 12 miliona eura.

Galerija

Bonus video: