Igrači će sami da prijavljuju dobitak u igrama na sreću?

Priređivači igara na sreću sa kojima su “Vijesti” juče razgovarale kažu da je povećanje fiksnih koncesija za 30 ili 50 odsto značajno i da će uticati na njihovo poslovanje
186 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 19:04h

Poslanici DPS su treći put promjenili svoj predlog izmjena Zakona o igrama na sreću i o porezu na dohodak fizičkih lica.¸

Novina je da su ipak prihvatili da djelimično dodatno oporezuju lutrijske igre Lutrije Crne Gore sa fiksnom godišnjom koncesijom od 65.000 eura, koja do sada nije postojala, kao i da plaćaju varijabilnu koncesiju od 10 odsto na ukupne uplate, a ne kao do sada na uplate umanjenje za fond dobitaka.

Dogovoreno je i da novi porez na ukupan dobitak u igrama na sreću od 15 odsto obračunava i plaća dobitnik nakon podnošenja godišnje poreske prijave o prihodima, a ne da im priređivač odmah nakon dobitka odbija taj porez kao što je ranije predlagano.

Novina je i da su predložili da se fiksna godišnja koncesija za kazina poveća sa 50.000 na 75.000 eura, a ne na 65.000. Njihove predloge prihvatio je juče Odbor za ekonomiju.

Novim amandmanom poslanici DPS-a su preciznije definisanje oblasti od javnog interesa za koje će biti utrošeno 60 odsto prihoda od koncesija na igre na sreću

Odnosno da za kladionice umjesto 500 eura, kao do sada, iznosi 650 eura po kladioničarskom mjestu, a za klubove umjesto 50 eura eura po automatu mjesečno biće 65 eura.

Priređivači igara na sreću sa kojima su “Vijesti” juče razgovarale kažu da je povećanje fiksnih koncesija za 30 ili 50 odsto značajno i da će uticati na njihovo poslovanje, ali da im ne bi bio problem da ih plaćaju ako bi država stvarno krenula u borbu protiv nelegalnih priređivača igara na sreću.

Oni traže da svi zaista bili ravnopravni a ne da neki budu “jednakiji od drugih” i da ne moraju da plaćaju koncesije ili da to rade u simboličnim iznosima. I dalje im je sporno plaćanje poreza na dobitke u punom iznosu ne odbijajući ono što je igrač uložio.

"Naprimjer imate igrače koji se klade na male kvote od recimo 1,2 i uplate 1.000 da bi dobili 1.200, odnosno 200 eura neto. Ako bi njemu računali porez od 15 odsto država bi mu uzela cijeli stvarni dobitak", naveden je "Vijestima" jedan od primjera.

Legalni priređivači smatraju da država prije stupanja na snagu ove odredbe mora ukinuti nelegalne priređivače igara na sreću i ograničiti klađenje preko interneta.

"Zašto bi se neko legalno kladio i rizikovao da mu država uzme 15 odsto, kada može da ode kod nelegalnih ili na internet i to izbjegne", kazao je "Vijestima" jedan od priređivača navodeći da je za njih bolje novo rješenje da igrači sami prijavljuju dobitke.

Novim amandmanom poslanici DPS-a su preciznije definisanje oblasti od javnog interesa za koje će biti utrošeno 60 odsto prihoda od koncesija na igre na sreću. U spisak su između ostalih dodate evroatlantske integracije i poljoprivreda.

Većinski vlasnik Lutrije je Sava Grbović, a pravo vlasništvo se dovodi u vezu sa kontroverznim biznismenom Branislavom Mićunovićem, čija je ćerka Andrea Mićunović izvršni direktor Lutrije.

Lutriji uvode koncesiju, ali 10 puta manje nego što bi trebalo

Lutrija do sada uopšte nije plaćala fiksnu koncesiju na lutrijske igre, a sada bi to, prema predlogu, iznosilo 65.000 godišnje.

Međutim to je i dalje mnogo manje od onoga što bi Lutrija trebalo da plaća.

Među njenim lutrijskim igrama nalazi se i "toto", koja je potpuno ista kao i sportska kladionica.

Na sajtu Lutrije navedeno je da imaju 104 uplatna mjesta na kojima se može igrati i "toto".

Da je on definisan kao sportska kladionica plaćali bi 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu ili na godišnjem nivou 624.000 eura, međutim prema izvještaju Uprave za igre na sreću za prošlu godinu nijesu platili nijedan euro fiksne koncesije.

Lutrija je prošle godine platila ukupno 240.000 eura za varijabilnu koncesiju za sve lutrijske igre, jer joj je od ukupne uplate odbijan fond dobitaka, koji zavisno od igre iznosi od 50 do 80 odsto uplate.

Sada joj konačno ukidaju tu povlasticu pa bi iznos trebalo da bude makar duplo veći.

Varijabilni dio koncesije iznosi 10 odsto uplate.

Galerija

Bonus video: