O Luci možda i referendum: Ćatović bi da proda, ostali protiv

“Zbog čega prodavati nešto što bilježi pozitivne rezultate? Zar nas neki drugi slični slučajevi ne demantuju?"
51 pregleda 12 komentar(a)
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.04.2014. 11:07h

Priča o privatizaciji Luke Kotor, koja je u većinskom vlasništvu Opštine, aktuelizovana je nakon nedavne izjave gradonačelnice Kotora Marije Ćatović da ova kompanija ne ulaže dovoljno u grad, te da nema ništa protiv privatizacije.

Ona je potvrdila da je vodeća svjetska kruzing kompanija “Royal Caribbean Cruises” zainteresovana za kupovinu Luke Kotor, navodeći da je riječ o moćnoj kompaniji koja želi da unaprijedi lučku infrastrukturu i uloži sredstva u gradske projekte.

Odbor direktora Luke Kotor, međutim smatra da je neophodno da „Luka Kotor“ A.D. ponovo dobije prioritetnu koncesiju, koja ističe 2015. godine, kako bi u potpunosti realizovala strategiju razvoja i time uvećala akcijsku i tržišnu vrijednost.

Predsjednik Odbora direktora Nikola Konjević saopštio je da u tako stvorenim okolnostima treba procijeniti da li neki od vlasnika želi i treba da proda dio akcija i pod kojim uslovima.

Odbor direktora Luke Kotor smatra da je neophodno da „Luka Kotor“ A.D. ponovo dobije prioritetnu koncesiju, koja ističe 2015. godine, kako bi u potpunosti realizovala strategiju razvoja i time uvećala akcijsku i tržišnu vrijednost

On naglašava da je “Luka Kotor“ A.D. likvidna, solventna i sposobna da uz određeno kreditno zaduženje i partnerstvo sa odabranim kompanijama proširi kapacitete na odgovarajućim lokacijama zaliva, te da dugoročno obezbijedi rastući trend kruzing i jahting turizma.

“'Luka Kotor' A.D. je i ove godine uspješno predstavljena na najvećem svjetskom sajmu kruzinga u Majamiju. Posebno raduje činjenica da je na predlog 'Luke Kotor' usaglašen i prihvaćen novi model proširenja priveznih kapaciteta, čime se značajno otvaraju mogućnosti za dalje povećanje investicionog ulaganja u infrastrukturu, kao i komercijalnih efekata kompanije. Takođe je spremna da u dogovoru sa većinskim vlasnikom učestvuje u realizaciji određenih projekata koji u našoj opštini povećavaju atraktivnost Kotora i zaliva kao kruzing i jahting destinacije. Tim prije što je lokacija putničke luke neraskidivi dio urbane cjeline Starog grada Kotora”, kazao je Konjević.

Direktor Turističke organizacije Mirza Krcić mišljenja je da treba štititi javni interes tako što bi većinsko upravljanje i raspodjela dobiti ostali u većinskom vlasništvu grada.

“Čak bi Opština trebalo da kupi i dodatni dio akcija na način dokapitalizacije od dobiti firme, čime bi imala većeg udjela u upravljanju. Drugo, koalicioni partneri DPS-SDP-LP-HGI, nijesu koalicionim sporazumom predvidjeli prodaju 'Luke Kotor' A.D. Kao predstavnik Liberalne partije u gradskoj vlasti smatram da bi prodaja Luke bila pogrešan potez i da bi normalno bilo da koalicioni partneri sjednu za sto, definišu i u usaglase stavove u vezi statusa 'Luke Kotor' A.D. Isto tako, valja podsjetiti na stav Skupštine opštine Kotor od 12. 07. 2013. gdje je parlamentarna većina uputila zaključak Vladi Crne Gore da se dodijeli 'Luci Kotor' prioritetna koncesija nakon isteka postojeće. Grad bi trebalo na temelju pomenutog zaključka da izdejstvuje dodjelu koncesije od strane države, jer bez koncesije Luka nema veliku vrijednost, a ni značaj. Odbornici kotorskog parlamenta su ti koji mogu promijeniti status Luke i na njima je najveća odgovornost”, kaže Krcić.

Direktor Turističke organizacije Mirza Krcić mišljenja je da treba štititi javni interes tako što bi većinsko upravljanje i raspodjela dobiti ostali u većinskom vlasništvu grada

“Mislim da bi raspisivanje referenduma dalo pravi odgovor što građani misle o ovoj temi”, zaključio je Krcić.

Stav o ovom pitanju još prošle godine dali su odbornici kotorskog parlamenta koji su usvojili zaključak koji je upućen Vladi, kojim konstatuju da je neophodno obezbijediti održavanje većinskog učešća Opštine u vlasničkoj strukturi Luke.

I predsjednik kotorskog parlamenta Nikola Bukilica smatra da poslovni rezultati, kao i stopa rasta prometa plovila i turista potvrđuju da Luka može uspješno ostvarivati funkciju zbog koje je osnovana.

“Zbog čega prodavati nešto što bilježi pozitivne rezultate? Zar nas neki drugi slični slučajevi ne demantuju? Kotor je mogao i trebalo do danas da riješi neke od problema Luke. Tu prije svega mislim na dislociranje parking prostora, izgradnju pilona za vez brodova. To je pitanje poslovne politike koju vodi uprava Luke, ali i uticaja Opštine Kotor, kao većinskog vlasnika, a i koalicije na vlasti. Neki primjeri privatizacije u Kotoru govore kako je njegova privreda zarobljena i , za sada, besperspektivna, lošim izborom kupaca”, kaže Bukilica, uz podsjećanje da je lučka infrastruktura napravljena novcem solidarne pomoći.

Opština prošle godine bila protiv prodaje

Stav o ovom pitanju još prošle godine dali su odbornici kotorskog parlamenta.

“Polazeći od činjenice da je nautički turizam jedan od prioriteta razvoja opštine, kao i da Luka Kotor pri postojećoj vlasničkoj strukturi i organizaciji može dugoročno uspješno ostvarivati svoju funkciju, te da može biti i nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture i obezbijediti sufinansiranje izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata u gradu, Skupština opštine Kotor smatra neophodnim da Vlada Crne Gore dodijeli AD "Luci Kotor" prioritetnu dugoročnu koncesiju za područje i djelatnost u dosadašnjem obimu.

Imajući u vidu i činjenicu da je uspješno poslovanje Luke neraskidivo vezano za kulturno-istorijski značaj i geografski položaj Kotora, odnosno za prirodne i stvorene uslove Luke Kotor za prihvat nautičkih plovila, neophodno je obezbijediti održavanje većinskog učešća Opštine u vlasničkoj strukturi - piše u zaključku SO Kotor.

Bonus video: