Abazović: Imati solanu znači imati privilegiju

"Po solani se Ulcinj već 80 godina prepoznaje, pa je i posebna vezanost Ulcinjana za to preduzeće"
88 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 14:48h

Uvijek je važilo pravilo da imati solanu znači imati privilegiju, smatra polanik Pozitivna Crne Gore Dritan Abazović, "jer, to su vrlo specifična mjesta izuzetne ekonomske, ekološke, kulturne i istorijske vrijednosti."

Kako se navodi u Abazovićevom saopštenju, po solani se Ulcinj već 80 godina prepoznaje, pa je i posebna vezanost Ulcinjana za to najstarije preduzeće u ovoj opštini.

"Smatram da je u najdubljem interesu Ulcinja i cijele zemlje da se ona sačuva kao mjesto proizvodnje soli, eksploatacije ljekovitog blata, mjesto uzgoja ribe, rakova i školjki i naročito posmatranja ptica, koje je za njihove ljubitelje poslastica u evropskim razmjerama. Stoga smatram da je namjera crnogorske Vlade da se jedan dio Solane urbanizuje neprihvatljiv iz tri razloga. Prvo, time se krši Odluka Skupštine Crne Gore iz 2012. godine da Solana ne može biti gradsko-građevinsko područje. Drugo, to bi bila nagrada trenutnom korisniku tog prostora, Eurofondu, iako je on u prethodnih deset godina sve učinio da Solana nestane kao privredni subjekt. I treće, na taj način bi se ugrozio biodiverzitet Solane, odnosno došlo bi do „silovanja prirode“. Jer, ako želimo da ona opstane sa svim svojim karakteristikama, onda bi gradnja apartmana otjerala ptice kojima se ne može narediti kuda da lete", piše i saopštenju.

Kako smatra Abazović, ono što se hitno mora učiniti jeste da se uključi struja kako bi se ispumpala slatka voda i kišnica iz bazena i da se upumpa morska voda, kako bi se spriječila ekološka katastrofa u Ulcinju od mogućeg razmnožavanja malaričnog komarca, te obavi bar kakva-takva jubilarna 80. berba.

"Samo će u tom slučaju Solana će sačuvati značaj u međunarodnim razmjerama, što od nas traži EU, a što će ponovo biti potvrđeno nakon otvaranja poglavlja 27. A narednu berbu mogu sprovesti oni koji su iskazali interesovanje da zakupe Solanu, ali i sami radnici uz pomoć dokazanih inžinjera u Ulcinju, koji su proteklih godina napuštili tu firmu. Dakle, uz besplatnu morsku vodu i besplatne energente za proizvodnju soli: sunce i vjetar, treba imati samo malo volje, znanja i vizije da ovo preduzeće nastavi sa radom, a da mi i dalje imamo privilegiju da imamo Solanu", zaključuje se.

Galerija

Bonus video: