Ekonomski razvoj Crne Gore uslovljen je razvojem turizma

Gvozdenović je naglasio da je Crna Gora jedina mediteranska destinacija koja uprkos krizi bilježi konstantan trend rasta prometa
125 pregleda 6 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2014. 18:18h

Cilj crnogorske Vlade je ubrzanje ekonomskog rasta koji je uslovljen razvojem turizma kao pokretača crnogorske privrede, rekao je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Gvozdenović učestvuje na 57. Sastanku Regionalne komisije za Evropu Svjetske turističke organzacije Ujedinjenih nacija UNWTO-a, na poziv generalnog sekretara Svjetske turističke organzacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), Taleba Rifaija, kao i ministra kulture i turizma Azerbejdžan, Abulfas Garajeva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva diskusija Okruglog stola 57. sastanka Regionalnog programa UNWTO za Evropu fokusirala se na temu Kratkoročni prioritet broj jedan za rast nacionalnog turizma.

Ocijenjeno je da je evropski turizam model kojem treba težiti, s obzirom na uspjeh koji se može pripisati nizu faktora, uključujući visoko kvalifikovanu radnu snagu, odličnu saradnju u raznim sektorima, strateške investicije u infrastrukturu i spremnost da se inoviraju i usvoje nove prakse i tehnologije.

Dodaje se da je Gvozdenović upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na polju turizma kao i prognozama međunarodnih organizacija.

"Cilj crnogorske Vlade je ubrzanje ekonomskog rasta koji je uslovljen razvojem turizma kao pokretača crnogorske privrede", rekao je Gvozdenović.

On je naveo prognoze eminentnih medijskih i istraživačkih kuća koje su svrstale Crnu Goru među pet najbrže rastućih turističkih destinacija u 2013. godini.

Gvozdenović je naglasio da je Crna Gora jedina mediteranska destinacija koja uprkos krizi bilježi konstantan trend rasta prometa.

"Naš turistički proizvod se, prateći svjetske trendove, poboljšava i sve više diverzifikuje – sve veći broj zaljubljenika u prirodu i avanturistički turizam boravi u Crnoj Gori. Takođe, sve je veći broj turista koji posjećuju Crnu Goru u pred i post sezoni, čime se stvaraju uslovi da se ubrzo ostvari naš cilj – Crna Gora – jedinstvena, cjelogodišnja turistička destinacija", kazao je Gvozdenović.

Prema nejgovim riječima, shodno pozitivnom trendu koji se bilježi posljednjih godina, i u 2013, prihodi od turizma bili su veći za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu, broj turista porastao je za 3,6 odsto i ostvareni broj noćenja za 2,8 odsto.

Gvozdenović je istakao da je do sada u Crnu Goru investiran kapital iz preko 100 država, a bilježi se priliv SDI 3,7 milijardi eura, od 2007. do 2011.

"Shodno preliminarnom dogovoru sa prvog sastanka Mješovite ekonomske komisije Crne Gore i Azerbejdžana, tokom boravka crnogorske delegacije u Bakuu, organizovana je investiciona konferencija koju je otvorio ministar ekonomije Sajin Mustafajev, a koja je okupila renomirane investitore i biznismene iz Azerbejdžana", piše u saopštenju.

Na konferenciji su predstavljeni aktuelni i potencijalni projekti u Crnoj Gori.

Gvozdenović je istakao da je do sada u Crnu Goru investiran kapital iz preko 100 država, a bilježi se priliv SDI 3,7 milijardi eura, od 2007 do 2011.

Dodao je da su ugovorene investicije u turizmu su oko tri milijarde eura, a stvoreno je planskih preduslova za preko 20 milijardi investicija i preko 100 hotelskih kapaciteta.

"Svjesni smo ogromnog značaja koji SDI imaju za Crnu Goru. Procjene pokazuju da investicija od 100 miliona eura, koja je u međunarodnim standardima relativno mala, na crnogorsku ekonomiju utiče povećanjem BDP-a od 0,7 odsto i donosi najmanje 20 miliona dodatnih budžetskih prihoda, te se shodno tome nadamo da će ova konferencija unaprijediti naše kontakte i probuditi interesovanje domaćih investitora za poslovanje u Crnoj Gori", zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: