Ubrzo plan za Solanu: Zemljište mora ostati državno

U fabrici je prozvodnja prekinuta krajem 2013. Radnici štajkuju, tražeći isplatu 10 plata i povezivanje radnog staža uz pokretanje proizvodnje
59 pregleda 0 komentar(a)
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 05.04.2014. 16:54h

Ulcinjskoj Solani hitno treba uključiti struju i dozvoliti da taj dug od 20.000 eura plati na rate kad počne proizvodnja. Stečajni upravnik mora da omogući radnicima da uđu u fabriku i da sa državom i ulcinjskom opštinom definiše saradnju da bi fabrika radila i da bi se pomoglo radnicima. Sve to treba uraditi do 20. aprila. To su predlozi lidera SNP-a Srđana Milića koje je saopštio juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju gdje je obavljeno kontrolno saslušanje ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića i stečajnog upravnika Ognjena Jovovića zbog problema u fabrici. Dogovoreno je da poslanici dostave Odboru do iduće sjednice predloge da bi se utvrdili jedinstveni zaključci koje bi uputili Skupštini na usvajanje.

U fabrici je prozvodnja prekinuta krajem 2013. Radnici štajkuju, tražeći isplatu 10 plata i povezivanje radnog staža uz pokretanje proizvodnje. Od 2005. firma je u stečaju. Njom je gazdovao Eurofond povezan sa osobama bliskim biznismenu Veselinu Baroviću.

Stečajni upravnik je krajem marta zabranio radnicima da uđu u krug fabrike zbog svađe sindikalaca i obezbjeđenja koji su potezali pištolje, a nedavno su ugovori produženi na mjesec, do kraja aprila.

Žugićeva ideja je da se problemi riješe tako što bi se dio od 15 miliona kvadrata zemljišta preimenovao u drugu namjenu i prodao. “Iz toga bi se isplatila dugovanja radnicima i druga potraživanja. To treba obaviti tako da se ne ugrozi proizvodnja fabrike”, kazao je Žugić, što Milić nije podržao. Žugić je rekao da je Eurofond tužio Savjet za privatizaciju jer se nije izjasnio o njihovom zahtjevu da je plaćena tržišna naknada za zemljište “što im omogućava da se pravo na korišćenje zemljišta preimenuje u pravo svojine”. Nije kazao pred kojim sudom je pokrenut postupak. Aleksandar Damjanović (SNP) je ukazao da je po tom pitanju nadležan Privredni sud.

“Jasno je da postoji pravo korišćenja, a da je zemljište državno”, rekao je Damjanović. Mladen Bojanić (Pozitivna) je istakao da je zemljište državno, a ako bi se Privredni sud o tome izjasnio tako da država izgubi zemljište tražio bi da to ispita državno tužilaštvo. Ministri su saglasni da fabrika treba da nastavi proizvodnju, ali Kavarić nije imao odgovor na pitanje Strahinje Bulajića (DF) šta će Vlada da uradi da ostvari tu želju. Kavarić je rekao da je Vladi sužen prostor jer se mora poštovati zakonska procedura gde je zbog stečaja za fabriku nadležan Privredni sud.

Žugić: Teško do partnera

Ministar Žugić je ocijenio i da se sprovede “ još 19 tendera” neće se naći partner. Do sada je propalo devet tendera za prodaju Solane. Predstavnik sindikata radnika Marko Miranović rekao da su spremni da se žrtvuju da bi fabrika radila.

Sindikalci tvrde da fabrika može normalno da posluje i traže da im se omogući da rade. Ministri su saglasni da fabrika treba da nastavi proizvodnju, ali upućuju da je to nadležnost Privrednog suda jer je Solana u stečaju.

Bonus video: