Star Class Yacht Transport dovozi jahte u Porto Montenegro

Zahuktava se nautička sezona, još jedna brodarska firma uspostavila posebnu liniju sa Bokom
226 pregleda 1 komentar(a)
Sidrište Porto Montenegro, jahta, Foto: Siniša Luković
Sidrište Porto Montenegro, jahta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.04.2014. 12:44h

Da se nautička sezona u Boki Kotorskoj zahuktava iako je tek početak aprila, pokazuje i činjenica da je još jedna velika kompanija specijalizovana za brodski transport jahti, od juče uspostavila liniju sa Tivtom.

Naime, na sidrište ispred Porto Montenegra prispio je jutros holandski brod „Eendracht“ u najmu kompanije „Star Class Yacht Transport“, a koji je dovezao pet motornih jahti koje će se smjestiti u tivatsku marinu i odavde tokom ljeta isplovljavati na krsterenja Jadranom.

Time je još jedna inostrana pomorska kompanija uspostavila jaht-transport servis sa Bokom Kotorskom, nakon što je to prošle godine ovu vrlo specifičnu uslugu veoma bitnu za destinacije koje razvijaju jahting-turizam, prva ponudila takođe holandska pomorska kompnaija „Sevenstar Yacht Transport“ u partnerstvu sa tivatskom kompanijom „MRM Maritime“.

„Brodovi „Star Class Yacht Transporta“ koji opslužuju luke na Mediteranu, će tokom narednih mjeseci redovno uplovljavati u Boku, a zavisno od interesovanja klijenata moguće je da dolaze i do dva puta mjesečno“, rečeno je „Vijestima“ u pomorskoj agenciji „Boka Adriatic“ iz Bijele koja zastupa ovu kompaniju.

„Eendracht“, teretnjak od 2.980 bruto-tona, dugačak 105 metara, u Porto Montenegro došao je iz malteške luke Valeta, a iz Boke nastavlja prema Splitu gdje će ukrvati nove jahte čija je destinacija sjeverna Evropa.U tivatsku marinu sa ovim brodom iz holandske luke Roterdam i britanske luke Pul, dovezeno je pet motornih jahti dužine izmedju 13,7 i 20,1 metara.

Ipak, prvi dolazak broda u najmu „Star Yacht Transporta“ kako nezvanično sazanjemo, nije protekao glatko jer je brod bespotrebno , više sati zadržan u Zelenici od strane carinskih službenika, iako su svi uredni papiri za brod i njegov teret uredno državnim organima bili poslati na vrijeme, kao i najava dolaska „Eengrachta“ na sidrište Porto Montenegra.

Zbog toga je unajmitelj broda snosio nepotrebne troškove koji se mjere hiljadama eura, pa su iz holandske kompanije i njenih lokalnih partnera apelovali na državne organe da „budu na nivou zahtjeva i potreba ovog veoma dinamičnog tržišta i da ne stvaraju nepotrebne biznis-barijere“.

Bonus video: