Zakon o KAP-u na dnevnom redu vjerovatno tokom aprila

Predsjednik Ustavnog suda, Desanka Lopičić, rekla je da još nije precizno određen datum održavanja sjednice
68 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2014. 12:14h

Ustavni sud će vjerovatno ovog mjeseca raspravljati o Zakonu o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru kojim je propisano da Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma (KAP).

Predsjednik Ustavnog suda, Desanka Lopičić, rekla je da još nije precizno određen datum održavanja sjednice.

"Bićete o tome obaviješteni sljedeće sedmice. Koji će predmeti biti na dnevnom redu to je ocjena suda, odnosno pripremljenih predmeta sudija izvjestioca", kazala je Lopičić novinarima nakon okruglog stola na temu Ustavna žalba kao izazov i šansa.

Ona je dodala da će se o spornom Zakonu vjerovatno raspravljati ovog mjeseca, s obzirom na to da je to predmet koji je mnogo ranije stigao i da su istekli rokovi za davanje odgovora parlamenta.

Vlada i Skupština nijesu dostavile Ustavnom sudu traženo mišljenje na Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, čije je preispitivanje ustavnosti u januaru zatražio Vrhovni sud, a zatim i Vlada.

U inicijativama Vrhovnog suda i Vlade navedeno je, između ostalog, da je taj akt u suprotnosti sa Zakonom o stečaju i sa načelom podjele vlasti.

Ustavni sud je odlučio da objedini te dvije inicijative i da se o njima istovremeno izjasni.

Bonus video: