Pet firmi dostavilo ponudu za kupovinu rude

Otvaranju ponuda prisustvovala su tri ponuđača, a Cicmil će naredne sedmice odlučiti koja ponuda je najbolja
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 14:08h

Prema riječima stečajnog upravnika nikšićkih Rudnika boksita Zdravka Cicmila, pet firmi je dostavilo ponudu za kupovinu rude.

U pitanju su mađarski Vagon inpeks, nikšićki Neksan i Milović Company i Velting i Profesional Development Group iz Podgorice.

Otvaranju ponuda prisustvovala su tri ponuđača, a Cicmil će naredne sedmice odlučiti koja ponuda je najbolja.

“Mađarski Vagon inpeks, koji je dosadašnji kupac, kazao je da ostaje pri dosadašnjem ugovoru koji podrazumijeva isporuku oko 12.000 tona mjesečno rude po cijeni od 23 eura po toni. Velting, koji zajedno sa još dvije kompanije čine konzorcijum, do sada je kupovao 3.000 tona mjesečno po cijeni od 24 eura po toni, i to rudu slabijeg kvaliteta. Oni su dali ponudu da ostane taj ugovor i ponudili kupovinu još 15.000 tona, ali nijesu dali cijenu. Velting je najavio da bi dao garanciju od 250.000 eura”, kazao je Cicmil novinarima nakon otvaranja ponuda. Podgorički Profesional je ponudio otkup 260.000 tona godišnje po cije od 26 eura po toni, dok bi slabiju rudu plaćali 18 eura, uz garanciju banke od milion eura. Firma Milović je dostavila ponudu ne za kupovinu rude već za ispomoć u proizvodnji i uposlenje 30 radnika, dok ponuda Neksana koja je ranije dostavljena podrazumijeva kupovinu 204.000 tona rude godišnje po cijeni od 24 eura. „Ocijenićemo ponude i pozvati kupce da nam kažu koja je to garancija banke, kakva je dinamika isporuke, a mi da se obavežemo da možemo isporučiti dogovorenu količinu“, kazao je Cicmil i dodao da je ponuda Profesionala po cijeni i količini tražene rude najkvalitetnija.

Stečajni upravnik je kazao da će u ponedjeljak organizovati sastanak sa rukovodiocima sektora i predstavnicima sindikata da im predstavi prispjele ponude ali i da sazna njihov stav o istima.

„Oni su već napravili raspored ljudi koji bi radili naizmjenično, kao i onih koji ne bi radili već bi bili kući sa minimalnom platom. Kako smo predvidjeli plata bi, i za one koji ne budu radili, bila veća od 200 eura. Ako se svi saglase onda bi radili do prodaje Boksita“, kazao je Cicmil.

Prema riječima Cicmila, još nije izbrana firma koja će uraditi procjenu imovine Boksita a on se nada da će procjena biti završena za mjesec i po i da će nakon toga firma ići na prodaju.

Juče je ponovo počela proizvodnja na površinskom kopu Zagrad, a prema riječima stečajnog upravnika kupljena je i potrebna količina nafte. Prema planu treba da bude angažovano 180 radnika koji bi naizmjenično radili.

Cicmil je ponovio da firmama koje su se javile na oglas za poslovno tehničku saradnju nije mogao izaći u susret zbog neslaganja zaposlenih pri Sindikatu radnika koji su zaprijetili štrajkom ukoliko se sklopi ugovor o saradnji. Kazao je da je zbog takvog stava i predloga grupe inženjera da sami uđu u prodaju svim firmama poslao dopis da u roku od šest dana dostave ponudu o kupovini rude.

Galerija

Bonus video: