I Kolarević hoće 84.000 eura od Boksita

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil sabrao je da je do sada prijavljeno da nikšićki Boksiti u stečaju duguju skoro 110 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 19:56h

I advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre premijera Mila Đukanovića, potražuje 83,9 hiljada eura od Rudnika boksita, koji su bankrotirali zbog dugovanja.

Pošto nije upisana hipoteka već samo zabilježba na nepokretnosti, potraživanje Kolarević je, umjesto kao razlučnom povjeriocu za prioritetnu isplatu, priznato u posljednjem isplatnom redu.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil sabrao je da je do sada prijavljeno da nikšićki Boksiti u stečaju duguju skoro 110 miliona eura. Ne isključuje mogućnost da će ukupna vrijednost potraživanja dostići oko 130 miliona.

Konačna lista potraživanja ni juče na ročištu u Privrednom sudu nije utvrđena već je to, treći put zaredom, odgođeno za 11. april.

Prema preliminarnoj listi potraživanja, u koju su “Vijesti” juče imale uvid, prioritet u naplati duga imaće razlučni povjerioci. To su NLB Montenegrobanka koja potražuje 668.255 eura i Securitas Montenegro iz Nikšića koji je polovinom prošle godine uspio da upiše zalogu na bageru Boksita marke “volvo” i pokretnim stvarima dužnika.

Naplata zavisi od toga za koliko će biti prodata imovina Boksita.

U prvom isplatnom redu je dug radnicima u iznosu od oko 3,2 miliona.

U drugom isplatnom redu biće Opština Nikšić koja po osnovu nenaplaćeih poreza potražuje 543.811 eura i državna Poreska uprava koja je prijavila 11,65 miliona duga.

Najviše od Boksita traži KAP - 43 miliona i of šor firma Shasta universal INVC povezana sa Olegom Deripskom - 21,5 miliona. Ta dva potraživanja kao i ostala biće svrstana u treći isplatni red. Među povjeriocima je i građevinska kompanija Bemaks koja je prijavila potraživanje od 732.896 eura, nikšićka firma Svjetlost Emont ( 203.056 eura), Stadion Podgorica 111.149 eura, Lovćen osiguranje 105.924 eura...

Stečajni sudija kompanije, Ivan Kovačević objasnio je da je stigao veliki broj zahtjeva za ponovni pregled dokumentacije kao i određen broj dopuna prijava dugovanja, zbog čega je ročište pomjereno. Boksiti su u stečaju od 19. novembra prošle godine, a u bankrotu od prošlog mjeseca. Stečaj je pokrenut na zahtjev CKB, koja nije mogao da naplati 1,6 miliona. Kompanijom su do stečaja upravljali Vlada i Deripaskin CEAC.

Grupa rudara spremna da sama organizuje proizvodnju

Grupa od oko 50 radnika nikšićkih Boksita, koji su se juče okupili ispred utovarne rampe i koja se protivi ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji, najavila je da će sami organizovati proizvodnju do prodaje firme i da će svih 312 radnika biti na smjene uposleno.

Druga grupa radnika okupila se juče na kopu Zagrad i zatražila da stečajni upravnik što prije izabere neku od šest pristiglih ponuda, kako bi proizvodnja bila nastavljena i oni primali plate do prodaje imovine Rudnika.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil kazao je da će za 15 dana anlizirati svaku ponudu i saopštiti koja je po njihovom mišljenju najbolja. On je naveo da nijedna nije privilegovana.

Galerija

Bonus video: