Radnici Rudnika mrkog uglja blokirali sanaciju

„Rad je danas obustavljen blokadom pristupa na kapiji RMU, pri čemu je intervenisao Centar bezbjednosti i o tome sačinio zapisnik“
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 14:18h

Radnici Rudnika mrkog uglja (RMU) blokirali su kapije tog preduzeća ne dozvoljavajući kompaniji Metalfer da sanira posljedice poplavljivanja i smanji dotok vode sa površine u jamu.

Iz kompanije Metalfer koja je sa Premogovnikom Velenje preuzela RMU i počela da sanira Rudnik, su kazali da je za danas bilo planiran nastavak daljeg pumpanja vode iz drugih objekata na površini.

„Rad je danas obustavljen blokadom pristupa na kapiji RMU, pri čemu je intervenisao Centar bezbjednosti i o tome sačinio zapisnik“, navodi se u saopštenju.

Radnici, kako se dodaje, zahtijevaju momentalnu isplatu šest zaostalih plata iz prethodnog perioda.

„Napominjemo da smo Rudnik nedavno preuzeli sa velikim obavezama, sa preko 200 hiljada eura duga samo prema Elektroprivredi (EPCG) i da još pregovaramo o reprogramima koji će se uklopiti u investicioni plan“, dodaje se u saopštenju.

Iz kompanije su rekli i da su zatečenim radnicima ponudili redovne plate od marta, isplatu odmah jedne zaostale plate, a ostale u 12 rata nakon što se uspostavi proizvodnju.

„Takođe smo prije Nove godine i prije ulaska u vlasništvo RMU kao gest dobre volje ponudli jednokratnu pozajmicu svim radnicima. Verovali smo do danas da imamo zajednički cilj i interes“, kazali su iz kompanije.

Predstavnici komanije Metalfer su kazali da su željeli da razvijaju rudničke operacije, a nikako da budu uvučeni u neprijatne događaje.

„To je loša poruka i nama i svim drugim potencijalnim investitorima, prouzrokuje materijalnu štetu i reputacioni rizik uključenih kompanija“, naveli su predstavnici kompanije.

Oni su podsjetili da je sanacija izuzetno delikatan i kompleksan posao i da obuhvata selektivno puštanje struje u poplavljene površinske i jamske prostorije, uz ispumpavanje nepoznatih količina akumulirane vode.

„U tom postupku, na naše veliko žaljenje, najveći dio od 25 zatečenih radnika odlučio je da ne pruži podršku i uključi se u proces rada, već da blokira kapije Rudnika i dalju sanaciju“, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da je usljed padavina u periodu isključene struje akumulirana velika količina vode u pogonskom dijelu izvoznog postrojenja, nakon uplate prve rate duga za struju, kako su kazali iz Metalfera, bilo je neophodno ispumpati vodu, da bi stručne ekipe mogle da obave pregled.

„U skladu sa nadležnom zakonskom regulativom, Služba zaštite i spasavanja Opštine Berane je u utorak momentalno reagovala na zahtjev i poslala vatrogasno vozilo koje je uz pomoć agregata i prenosne pumpe, u prisustvu inspekcijskih službi, ispumpala vodu nagomilanu u podrumskom dijelu zgrade izvozne mašine", naveli su iz kompanije.

Metalfer je srbijanska kompanija koja zapošljava blizu 300 ljudi, a bavi se proizvodnjom čeličnih proizvoda, kao i rudarstvom - eksploatacijom ruda gvozđa, olova, bakra i cinka. Kompanija vodi i jedan veliki kamenolom.

Premogovnik Velenje je jedan od najvećih rudnika podzemne eksploatacije uglja u Evropi, sa 140 godina tradicije.

Rudnik je prije sedam godina bila kupila firma Balkan energy Viktora Restisa, koja je u isto vrijeme preuzela zakup Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Bonus video: