Radnici "Radoja Dakića" traže od tužioca da sasluša nekoliko osoba

„Tražimo i da se sasluša Željko Vuković tada pomoćnik ministra rada i predsjednik Odbora direktora fabrike, Mihailo Tomović izvršni direktor fabrike..."
1 komentar(a)
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2014. 12:00h

Bivši radnici i povjerioci fabrike “Radoje Dakić” pozvali su Specijalno državno tužilaštvo da sasluša nekoliko osoba zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da je dio imovine oko 60 hiljada metara kvadratnih koji je bio predmet sudske prodaje, uzurpiran.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca bivše fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da će tražiti da se, između ostalih, sasluša gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, tada poslanik i rukovodilac tima koji je, prema riječima Vukčevića, izmjestio nekretnine iz predmeta sudske prodaje.

„Tražimo i da se sasluša Željko Vuković tada pomoćnik ministra rada i predsjednik Odbora direktora fabrike, Mihailo Tomović izvršni direktor fabrike, Zoran Pažin tada predsjednik Osnovnog suda, a sada agent Vlade kod Evropskog suda za ljudska prava i Veselin Raspopović advokat iz Danilovgrada koji zastupa 780 povjerilaca koji je učestvovao u tom timu koji je radio poslove koji se gone po službenoj dužnosti“, kazao je Vukčević.

On je rekao da će Specijalnom državnom tužilaštvu priložiti svu dokumentaciju koju ima.

Bivši radnici i danas su održali miran protest ispred Vlade, koji je, kako je rekao Vukčević, počeo minutom ćutanja zbog smrti još jednog njihovog kolege.

“Tražimo zarađene plate od države koja je kao osnivač, većinski vlasnik i apsolutni upravljač bila naš poslodavac“, kazao je Vukčević.

On je saopštio da sudska odluka obavezuje državu da aktivno djeluje, a ne da čeka devet godina od donošenja presude kojom je naloženo da se zarade radnicima isplate u roku od osam dana od dana pravosnažnosti pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

„Sud ne može da uvede red ako država to ne želi i ne stvori određene pretpostavke“, tvrdi Vukčević.

Bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: