Budvanska rivijera ne ubira prihod: Grci ne plaćaju kiriju za hotele

Za grad - hotel Sveti Stefan neće plaćati zakup dok se Skupština ne izjasni o izmjeni ugovora
7 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.03.2014. 17:52h

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan, kompanija Adriatik propertis, obustavio je plaćanje kirije od ove godine za elitni hotelski kompleks i to dok Skupština Crne Gore ne usvoji predloge aneksa ugovora.

Izmjene ugovora je Vlada predložila prema željama grčkog partnera.

Pozitivnom ishodu skupštinskog odlučivanja, kojim se ide u susret zahtjevima Adriatik propertisa ne nada se samo zakupac, već i većinski državna hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera.

HG je vlasnik hotela Sveti Stefan i Vile Miločer. Grci traže da godišnja cijena zakupa bude za trećinu niža odnosno 1,2 miliona, a da upravljaju grad-hotelom 42 umjesto 30 godina. Oni su zakupci i Kraljičine plaže, kojom bi da gazduju 90 umjesto 30 godina.

Predlozi aneksa za sada u parlamentu nemaju podršku poslanika opozicje i SDP-a.

Tomašević je rekao da se u hotelskoj grupi posao sa Adriatikom smatra dobrim poslovnim potezom za kompaniju i za Crnu Goru kao destinaciju.

“Adriatik propertis je prema hotelskoj grupi zaključno sa 2013. godinom regulisao sve ugovorom precizirane obaveze. Nedavnim obavještenjem zakupac je izvijestio Budvansku rivijeru da neće izmirivati dug za 2014. do usvajanja aneksa ugovora od strane Skupštine Crne Gore, što očekuje i hotelska grupa kako bi se nesmetano nastavila realizacija ugovora. To je od opšteg interesa i za hotelsku grupu i Crnu Goru kao turističku destinaciju”, kazao je izvršni direktor Budvanske rivijere Vule Tomašević “Vijestima”.

Odbor direktora Budvanske rivijere naložio je, u susret privatizaciji, da se uradi nova procjena vrijednosti kompanije. HG ima još tri hotela - petrovački Palas i Castellastvu te buvanski ”Aleksandar” kao i turističko naselje Slovenska plaža.

Tomašević je rekao da se u hotelskoj grupi posao sa Adriatikom smatra dobrim poslovnim potezom za kompaniju i za Crnu Goru kao destinaciju.

“Ovo iz razloga jer je brend Aman uključio Sveti Stefan i Crnu Goru u svoju ponudu, što nedvosmisleno za rezultat ima promociju naše turističke destinacije na najvišem nivou. Sveti Stefan gotovo od samog otvaranja hotela predstavlja brend koji je prepoznat u svijetu i koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju na turističkoj mapi svijeta. Do 2007. Budvanska rivijera ulagala je izvjesna sredstva samo za tekuće održavanje pripadajućih hotela. Ulagana sredstva kako bi hoteli opstali u oštroj turističkoj tržišnoj konkurenciji za uzvrat su davala loš finansijski rezultat”, kazao je Tomašević.

Upitan da li očekuje pozitivan ishod najavljene privatizacije Budvanske rivijere, Tomašević je kazao da u “našem okruženju ima pozitivnih primjera privatizacije, te su stoga i očekivanja usmjerena u tom pravcu”.

On je istakao da je ugovorom sa Adriatik propertisom obezbijeđen dio sredstava za adaptaciju i podizanje nivoa kvaliteta preostalih hotela u sastavu hotelske grupe, prije svih turističkog naselja Slovenska plaža, hotela Palas, “Aleksandra” i Castellastve.

Upitan da li očekuje pozitivan ishod najavljene privatizacije Budvanske rivijere, Tomašević je kazao da u “našem okruženju ima pozitivnih primjera privatizacije, te su stoga i očekivanja usmjerena u tom pravcu”.

“Promjena kvaliteta turističkog proizvoda koja je počela adaptacijom hotela prethodnih godina, uslovila je povećano interesovanje raznih hotelskih i menadžment kompanija za saradnju sa hotelskom grupom, što posebno imponuje i potvrđuje vrijednost do sada urađenog. Posljednju procjenu vrijednosti imovine Budvanske rivijere radio je 2004. Ekonomski fakultet i Odbor direktora je odlučio da uradi novu procjenu, uzimajući u obzir vrijednost do sada realizovanih adaptacionih radova. To u namjeri da se dobije prava slika i stanje vrijednosti kompanije, a usljed aktuelnih tržišnih vrijednosti nekretnina”, istakao je Tomašević.

On je poručio da se, bez obzira na ishod najavljene privatizacije, u hotelskoj grupi nastavlja sa realizacijom strateških opredjeljenja koja se, prije svega, odnose na podizanje kvaliteta ponude i primjenu evropskih standarda.

Novi akcionar Stratex ispituje poslovanje Budvanske rivijere

Komentarišući zahtjev novog akcionara, kompanije Stratex development, koja je na osnovu kupljenih 8,2 odsto zatražila da njihov predstavnik ispita poslovanje društva, Tomašević je rekao da Budvanska rivijera ima višegodišnju praksu transparentnog poslovanja. On je naveo da u njihove knjige pravo uvida imaju svi akcionari sa preko pet odsto akcija Kompanije.

“Društvo će uvažiti zahtjev Stratex developmenta za dostavljanje na uvid dokumentacije o poslovanju preduzeća. Novi akcionar je obaviješten da njihov predstavnik: advokatska kancelarija Prelević i revizorska kuća “Deloitte Touche” mogu izvršiti uvid u dokumentaciju o poslovanju kompanije”, kazao je Tomašević.

Bonus video: