Iz Rudnika mrkog uglja Berane najavljeno: Proizvodnja kreće u junu

Radnici traže isplatu dijela duga za plate od 50.000. Novi vlasnik obećao redovne zarade i isplatu duga kada krene proizvodnja
99 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 11:42h

Kompanija Metalfer iz Sremske Mitrovice je počela proceduru preuzimanja rudnika mrkog uglja iz Berana, a očekujemo da će proces proizvodnje biti pokrenut početkom juna, odgovoreno je juče “Vijestima” zvanično iz ove kompanije.

Očekuju da će za desetak dana završiti preuzimanje kompanije Balkan enerdži, koja je vlasnik imovine rudnika, nakon čega će joj vratiti stari naziv Rudnik mrkog uglja Berane.

Partner će im biti slovenačka rudarska kompanija Premogovnik iz Velenja, a potencijal beranskog rudokopa analiziraju od marta prošle godine.

Dosadašnji vlasnik Balkan enerdži bila je poslovna grupa grčkog biznismena Viktora Restisa. Preuzimanjem kompanije novi vlasnik zadržava sadašnje zaposlene i koncesiju, a dobija je za dugove preduzeća.

“Rudnik je zatečen sa obavezama koje iznose preko milion eura, i aktivno radimo na reprogramima i izmirenju do nivoa koji će omogućiti da rudničke operacije mogu startovati prema planu. Pred nama je veliki i ozbiljan posao. Nakon mesec dana aktivnog rada u jami moći ćemo da napravimo konačne prognoze o tempu rada i zapošljavanju. Naš je cilj preko 100.000 tona proizvedene rude na kraju druge godine, što bi zahtijevalo preko 100 radnika u službi”, odgovoreno je iz kompanije navodeći da je slovenački partner zadužen za pravljenje i sprovođenje plana.

Dug prema radnicima iznosi devet zarada i 27 doprinosa. Predstavnici novog vlasnika su radnicima najavili isplatu jedne zarade odmah u iznosu koji su do sada imali i redovnu po jednu narednih mjeseci, a zaostali dug bi isplaćivali nakon pokretanja proizvodnje.

Radnici ovo nisu prihvatili i prvo su, prije nekoliko dana, tražili isplatu cijelog duga od devet plata što za 25 radnika iznosi oko 100.000 eura, ali su na jučerašnjem sastanku smanjili zahtjev na polovinu duga.

Predsjednik sindikata Ljubo Gledović je kazao “Vijestima” da radnici smatraju da 50.000 eura nije veliki iznos za novog investitora, kao i da traže ovaj iznos jer poslije dosadašnjih raznih privatizacija sumnjaju u obećanja.

“Zbog stanja opreme rudnika i činjenice da je jama poplavljena jer je EPCG zbog duga bila isključila struju pumpi, nismo sigurni da bi proizvodnja mogla početi za tri mjeseca. Bojimo se da bi novac čekali mnogo duže”, naveo je Gledović.

Iz Metalfera kažu da ne mogu da isplaćuju dugove prije nego što počnu da zarađuje novac, ali da će nastaviti kontakt sa radnicima.

Na pitanje da li je slučajnost što planove za kompaniju predstavljaju četiri dana pred lokalne izbore u Beranama, iz kompanije odgovaraju da je to “nezgodan splet okolnosti” jer su planirali da rudnik preuzmu u decembru.

“Nije nam drago što se to dovodi u vezu jer imamo ozbiljne namjere”, poručili su iz Metalfera, navodeći da ne bi ulazili u posao da sumnjaju da je moguće pokrenuti proizvodnju do juna jer tada počinje sezona isporuke uglja njihovim budućim kupcima.

Kompanija Metalfer zapošljava 300 radnika, a bavi se proizvodnjom čeličnih proizvoda, kao i eksploatacijom ruda gvožđa, olova i cinka. Velenje je jedan od najvećih rudnika podzemne eksploatacije uglja u Evropi i dugogodišnji partner pljevaljskog Rudnika.

Bonus video: