Hipoteka Nikšićaninu zbog 18 eura poreza

„Nijesam sad imao para, ali ću pozajmiti deset eura da i to platim “ našalio se Ivica
121 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2014. 17:11h

Da nadležne državne institucije, kada treba, znaju prilično efikasno da sprovode zakonske odredbe, pogotovo ako je sve to u interesu same države, osjetio je dobro Nikšićanin, Ivica Drašković. On se može pohvaliti kako država nije mnogo čekala da mu zbog 18 eura neplaćenog poreza na promet nepokrenosti, brže-bolje aktivira hipoteku na oko 250 kvadrata zemlje koju je dobio na poklon u pivskim Breznima.

Da ne bude zabune, u Ivicinom slučaju sve je sprovedno u skladu sa zakonom o svojinsko-pravnim odnosima i zakonom o poreskoj administarciji. Njemu su, međutim, kako kaže, zasmetali nejednaki aršini jer su hipoteku aktivirali nakon samo jednog upozorenja na koje je, objašnjava, prosto zaboravio.

„Ja jesam da se plaćaju porezi, to je normalo i po zakonu svi to treba da poštujemo. Ali na primjer da ovo rade zbog 18 eura, a da ne plati neko ko ima 10 hiljada eura duga, dvadeset ili više, to je onda smiješno, neka ide na obraz onima koji mogu tako to da odrade. Jednostavno ne mogu da iskažem taj bijes, to osjećanje, zašto su morali to da odrade na taj način, da se tolika frka digne, da dolaze papiri, čuda“, ironično je prokomentarisao Ivica.

On je ipak, nakon nekoliko iritirajućih dana u komunikaciji sa državnim poreskim služebnicama u nikšićkoj Opštini, na kraju platio porez i još 54 centa kamate i time spriječio vansudsku prodaju svog imanja od kojeg bi država namirila potraživanje od oko 18 eura. Srećom, ističe, što je u papirima koje je dobio, to stajalo kao mogućnost. Nakon svega, kaže, ostali su mu osjećaj gorčine i još 10 eura duga za troškove upisa hipoteke.

„Nijesam sad imao para, ali ću pozajmiti deset eura da i to platim “ našalio se Ivica i poručio svima da ubuduće paze ako se nađu u sličnoj situaciji.

„Priča će ostati da se priča, pola Nikšića zna kako su postupili i kako su bili ažurni tamo gdje treba. Da sam znao da je ovo toliko strašno, ja bih im 20 eura odmah uplatio“, zaključio je Ivica.

Galerija

Bonus video: