EPCG za gradnju II bloka TE nastavlja pregovore sa Česima i Kinezima

Za gradnju drugog bloka TE bilo je prijavljeno devet konzorcijuma i kompanija, od čega pet kineskih
3 komentar(a)
Tender Termoelektrana otvaranje ponuda, Foto: Luka Zeković
Tender Termoelektrana otvaranje ponuda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2014. 14:00h

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) donio je odluku da se pregovori za realizaciju projekta igradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja nastave sa tri kompanije.

Iz EPCG su saopštili da je Odbor, nakon direktnih pregovora i evaluacije svih ponuda koje je uradila radna grupa, donio odluku da se nastave pregovori i izrade finalne analize izvodljivosti projekta i nacrta ugovora sa mogućim partnerima Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Slovačka kompanija Istroenergo Group je tako ispala iz dalje trke za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja.

Radna grupa, koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekonomije i Rudnika uglja Pljevlja, nakon javnog otvaranja ponuda za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja krajem oktobra prošle godine, detaljno je analizirala pristigle informacije od potencijalnih partnera.

Nakon evaluacije svih ponuda, članovi radne grupe tada su definisali najkvalitenije dostavljene ponude i obavili direktne razgovore sa predstavnicima četiri kompanije - Skoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute, slovačkom Istroenergo Group i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Iz EPCG su saopštili da je Odbor direktora na danas održanoj sjednici prihvatio Informaciju o izgradnji drugog bloka TE Pljevlja koju je uradila radna grupa.

"Shodno zaključcima nakon sastanka predstavnika strateških partnera, Vlade i A2A, a u cilju reorganizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, Rudnika uglja Pljevlja, TE Pljevlja i projekta bloka II, Odbor direktora je formirao Upravljački komitet u cilju praćenja i analiziranja prosesa koji predstoje", rekli su iz EPCG.

Škoda Praha ponudila je da gradi elektranu snage od 250 megavata (MW) uz efikasnost od 39,5 odsto, po cijeni od 329,5 miliona eura.

Power Hubei je ponudila 269 miliona eura za termoblok od 220 megavata.

CMEC je najjeftiniji sa 210,5 miliona eura i 255 miliona za blok od 220 i 300 MW.

Za gradnju drugog bloka TE bilo je prijavljeno devet konzorcijuma i kompanija, od čega pet kineskih.

Plan razvoja predviđa da TE Pljevlja II bude snage u opsegu 220 do 300 MW, na lokaciji postojeće jedinice TE, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto.

Projektom je predviđena i toplifikacija grada u saradnji sa Opštinom Pljevlja, a novi blok će se graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije u skladu sa najnovijim uslovima za zaštitu okoline.

Izgradnjom bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, čime će se naša država pozicionirati kao izvoznik elektične energije.

Bonus video: