Privredni sud proglasio bankrot u Boksitima

Najveći povjerilac je KAP koji potražuje 43 miliona, Of šor kompanija Shasta universal INVC povezana sa Olegom Deripskom potražuje 21,5 miliona
3 komentar(a)
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.02.2014. 13:10h

Stečajni sudija Ivan Kovačević proglasio je bankrot u nikšićkim Rudnicima boksita, a obavještenje o tome objavljeno je na oglasnoj tabli Privrednog suda.

Proglašenje bankrota desilo se nakon što u roku od tri mjeseca niko nije stečajnoj upravi podnio zahtjev za reorganizaciju kompanije koja je povjeriocima ostala dužnja oko 130 miliona eura.

Postojeći akcionari ostaće bez svojih akcija nakon što stečajna uprava rasproda imovinu i likvidira postojeće akcionarsko društvo.

Stečaj u Rudnicima boksita pokrenut je 19. novembra 2013. godine na zahtjev CKB-a koji nije mogao da naplati dospjelo potraživanje u iznosu od 1,59 miliona eura.

Ročište za ispitivanje potraživanja od Boksita odgođeno je za 13. mart s obzirom na to da je stigao određeni broj zahtjeva povjerilaca za ponovni pregled dokumentacije. Do sada je stiglo nešto više od 200 prijava potraživanja.

Prijavljeno je ukupno oko 130 miliona eura potraživanja od čega država sa svojom dopunskom prijavom potražuje ukupno oko 11 miliona, a radnici oko 4,5 miliona eura.

Najveći povjerilac je KAP koji potražuje 43 miliona, Of šor kompanija Shasta universal INVC povezana sa Olegom Deripskom potražuje 21,5 miliona.

Bonus video: