Institut "Alternativa": Kako su Budva i Plav trošili novac u 2012?

Vlada da natjera te opštine da poštuju zakon, poziva Institut
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2014. 17:10h

Opštine Budva i Plav još nijesu usvojile završni račun budžeta za 2012. godinu zbog čega Vlada treba da ih natjera da poštuju zakon i osnovne standarde transparentnosti i odgovornosti, pozvali su iz Instituta “Alternativa”.

Istraživač javnih politika u toj nevladinoj organizaciji (NVO) Marko Sošić rekao je da prema njihovoj evidenciji Budva i Plav još nijesu usvojili završne račune za 2012.

“To znači da, iako smo uveliko zašli u ovu godinu, nemamo potpune informacije o tome kako su opštine prikupljale i trošile novac u 2012”, naglasio je Sošić.

Institut “Alternativa” održava portal o lokalnim finansijama, www.mojgrad.me, kojim želi da poboljša transparentnost budžeta lokalnih samouprava.

Sošić je istakao da trenutna situacija nije izuzetak, jer su budvanska i plavska opština i do sada sa ogromnim zakašnjenjem objavljivale završne račune.

Sošić je upozorio da je posebno problematična situacija sa neobjavljivanjem završnog računa Opštine Plav, jer je onaj za 2011. godinu, zbog ozbiljnih nepravilnosti i nezakonitosti dobio negativno mišljenje Državne revizorske institucije. Zato Vlada, poručuje on, treba da koristi mogućnost iz Zakona o lokalnoj samoupravi i upozori predsjednike opština da moraju obavljati svoje nadležnosti.

Bonus video: