Zakonodavni odbor sjutra o novoj opštini

Plavska Skupština je 24. avgusta 2012. godine donijela Odluku o obnavljanju inicijative za dobijanje statusa opštine Gusinje i Studiju o opravdanosti dostavila MUP
68 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 23.02.2014. 09:59h

Zakonodavni odbor razmatraće sjutra predložene izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojima je predviđeno da Gusinje bude nova crnogorska opština.

Plavska Skupština je 24. avgusta 2012. godine donijela Odluku o obnavljanju inicijative za dobijanje statusa opštine Gusinje i Studiju o opravdanosti dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je ocijenilo da Studija ispunjava formalno—pravne pretpostavke i da je urađena u skladu sa Praviinikom o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene.

Skupština opštine Plav je, 23. novembra 2012. godine, donijela Odluku o raspisivanju opštinskog (konsultativnog) referenduma radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju opštine Gusinje za 8. januar prošle godine. Na osnovu rezlutata glasanja, Komisija za sprovođenje referenduma je utvrdila da je 4.688 građana glasalo za opštinu Gusinje, a 98 glasada je bilo protiv.

Vlade Crne Gore, 1. avgusta 2013. godine, donijela je Odluku o obrazovanju Komisije za ocjenjivanje ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanju opštine Gusinje.

Komisija je, analizirajudi sadržinu Studije o opravdanosti osnivanja opštine i prezentiranih podataka, ocijenila da konstituisanje nove opštine Gusinje ima za cilj bolje gazdovanje i valorizaciju raspoloživih prirodnih i privrednih potencijala na ovom području i ne ugrožava ekonomski razvoj područja, niti kapacitete opštine Plav, da uspješno vrši svoje funkcije.

“Shodno tome dala je mišljenje Vladi da su ispunjeni uslovi za predviđenu teritorijalnu promjenu, da područje Gusinja dobije status opštine”, kaže se u obrazloženju.

Crnogorski parlament će se o predloženom vladinom zakonu izjasniti na sjednici koja je zakazana za 26. februar.

Bonus video: