Štrajk u Boksitima: Doprinosi za penzije važniji od bankrota

„U koliko nam ne bude povezan radni staž prema obračunu naših plata, niko neće pristati da ode“, naglasio je Đilas
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2014. 17:05h

Iako će odluka o bankrotu Rudnika boksita Nikšić vjerovatno biti donijeta sjutra, to zaposlene u ovoj firmi mnogo ne zabrinjava. Više iz zabrinjava mogućnost da im se dio staža obračuna po minimalnoj cijeni rada zbog čega je njih tridesetak juče organizovalo jednosatni protest ispred upravne zgrade, dok su na sat stale i mašine na površinskom kopu Zagrad.

„Mišljenja advokata sa kojima pričamo je da se povezivanje staža mora uraditi prema obračunatim zaradama, a ne prema minimalnoj cijeni rada. Proračun stručnjaka ekonomista je da nam zbog toga mogu biti umanjene penzija i do 40 odsto. Zato smo se i odlučili na ovaj štrajk upozorenja kako bi nadležni razgovarali sa nama“, kazao je Borisav Bojanović ispred okupljnih radnika.

Doprinosi za penzijsko osiguranje radnicima Boksita nijesu uplaćivani od 2009. iako su radnici dobijali plate, zbog čega je Poreska uprava podnijela prijavu protiv izvršnog direktora Milorada Đurovića. Priča da bi im doprinosi mogli biti obračunati po minimalnoj cijeni rada počela je sa sastanka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja prije desetak dana. Iz ministarstva su kasnije saopštili da predstavnicima radnika Boksita nijesu kazali da će im se uplate za penziono osiguranje računati po koeficijentima minimalne zarade već da je to jedna od mogućnosti predlog Zakona o radu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Jedan od sindikalnih lidera Ilija Đilas poručio je nadlženima da se time može dovesti u pitanje realizacija socijalnog programa za koji se prijavilo 170 radnika

Jedan od sindikalnih lidera Ilija Đilas poručio je nadlženima da se time može dovesti u pitanje realizacija socijalnog programa za koji se prijavilo 170 radnika. Zato je, smatra on, važno da se zna kako će se obračunati nepovezan staž od 2009. godine.

„Ukoliko nam ne bude povezan radni staž prema obračunu naših plata, što se tiče socijalnog programa, niko neće pristati da ode“, naglasio je Đilas.

Zasad jednosatni protest upozorenja, no ukoliko nadležni budu ćutali od ponedjeljka je, kako najavljuju radnici, moguća i radikalizacija.

„Mi dajemo prostora da se ovo riješi za pregovaračkim stolom, ali ako to nije moguće mi ćemo naša prava tražiti na neki drugi način. Za to se moramo izboriti i nećemo birati sredstav i nači da do toga i dođemo“, poručio je Bojanović.

U stečajnoj upravi na ove zahtjeve radnika nemaju konkretne odgovore. Upravnik Zdravko Cicmil ističe da su radnici prijavili sva potraživanja u iznosu od oko osam miliona eura za doprinose.

„To je potraživanje prijavljeno ovdje u stečajnoj masi i ako bude novca, ako se proda rudnik njima će se to sve ispaltiti, ako ne bude onda neće, vejrovatno oni traže od države da im da garanciju da će im platiti“, objasnio je Cicmil.

Pitanje penzija tako je u drugi plan stavilo bankrot Boksita koji je, kako ističu u stečajnoj upravi, samo pitanje trenutka jer nije napravljen kvalitetan plan reorganizacije.

„Plan reorganizacije bi podrazumjevao da se najkasnije za pet godina svi dugovi vrate. On je novi ugovor sa povjeriocima. Ipak to u ovom slučaju nije realno, jer da jeste neko bi ga već podnio. Kada njega to znači bankrot, a u bankrotu ide procjena pa prodaja imovine ja javnom tenderu“, kazao je Cicmil i najavio da će krajem sedmice, uz saglasnost suda, raspisati oglas o poslovno tehničkoj saradanji sa zainteresovanim klijentima, ili im ponuditi otkup rude.

Nikšićki Neksan Miodraga Davidovića, već se ponudio, no kako ističe Cicmil, bilo je još dosta interesovanja.

„Ponuda Neksana nije bila pisana, to je bio samo razgovor. Ja sam im rekao da će biti oglas i Neksan i svi drugi neka se prijave i kažu koji su to uslovi koje će ponuditi. E sad se ja bojim, da će slabo ko doći ako budu svaki dan štrajkovi“, istakao je Cicmil.

Galerija

Bonus video: