PRODEXPO 2014: Veliko interesovanje za crnogorske poljoprivredne proizvode

Direktor MIPA Miloš Jovanović kazao je da su posjetioci izrazili veliko interesovanje i za mogućnost investiranja u sektor crnogorske poljoprivrede
0 komentar(a)
PRODEXPO 2014, Foto: Vlada Crne Gore
PRODEXPO 2014, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.02.2014. 17:17h

Posjetioci međunarodnom sajma prehrane PRODEXPO 2014, koji se održava u Moskvi, pokazali su veliko interesovanje za crnogorske proizvode, kao i za mogućnost investiranja u sektor poljoprivrede, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako se navodi, ovogodišnji PRODEXPO okupio je više od 2,3 hiljade učesnika iz 63 zemlje, a crnogorski izložbeni štand su, pored Agencije za promociju stranih investicija (MIPA) i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, opremile i firme Interprodukt sa Cetinja i Crnagoracoop iz Danilovgrada.

Direktor MIPA Miloš Jovanović kazao je da su posjetioci izrazili veliko interesovanje i za mogućnost investiranja u sektor crnogorske poljoprivrede.

"Crna Gora je i kod posjetilaca sajma prepoznata kao zemlja sa povoljnim investicionim ambijentom, što je bio razlog izraženog interesovanja za naš sektor poljoprivrede", rekao je Jovanović.

Rukovodilac za međunarodnu saradnju u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ljiljana Simović, kazala je da kupci iz Rusije imaju povjerenja u crnogorske proizvode

Prema njegovim riječima, u oblastima šumarstva i drvoprerade, stočarstva, organske proizvodnje i ribarstva, strani investitori vide potencijalni profit.

"Konkretne projekte iz oblasti poljoprivrede Crne Gore, mogući investitori ocijenili su privlačnim i naša su očekivanja da će to dati rezultat, odnosno da će doprinijeti povećanju stranih ulaganjima u ovaj sektor", naveo je Jovanović.

On je ocijenio da je učešće crnogorskih proizvođača na sajmu u Moskvi vrlo značajno, jer ih približava tržištu od 160 miliona ljudi, na kome ima mnogo prostora za plasman crnogorskih proizvoda.

Rukovodilac za međunarodnu saradnju u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ljiljana Simović, kazala je da kupci iz Rusije imaju povjerenja u crnogorske proizvode.

"Za predstavnike mesne industrije, prisustvo i kontakti sa distributerima značajni su za valorizaciju izvoznog broja na tržište Ruske carinske unije“

"Smatraju da se u ekološkoj Crnoj Gori, sa očuvanim prirodnim resursima, zemljištem, vodom i vazduhom, proizvode dobri, ukusni i kvalitetni proizvodi. Ovakve ocjene dodatno nas usmjeravaju na potrebu da jačamo organsku proizvodnju, a naše prisustvo na ovakvoj manifestaciji pokazuje da možemo biti konkurentni na međunarodnom tržištu", rekla je Simović.

Iz Ministarstva je saopšteno da dvije crnogorske kompanije iz oblasti mesne i konditorske industrije, Interprodukt i Crnagoracoop, već drugi put učestvuju na sajmu u Moskvi.

"Za predstavnike mesne industrije, prisustvo i kontakti sa distributerima značajni su za valorizaciju izvoznog broja na tržište Ruske carinske unije“, kazali su iz tog resora, navodeći da je, uz podršku Ministartsva, šest crnogorskih firmi dobilo je izvozne brojeve u martu prošle godine.

Iz Ministarstva su dodali da jedini proizvođač konditora u Crnoj Gori učešće na sajmu u Moskvi vidi kao šansu da se bolje pripremi za izvoz bez carine, nakon ratifikovanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Međunarodni sajam prehrambenih proizvoda u Moskvi održava se od 10. do 14. februara. PRODEXPO predstavlja najveći specijalizovani godišnji sajam prehrambenih proizvoda, pića i ambalaže ne samo u Rusiji, već i u cijeloj istočnoj Evropi.

Bonus video: