Đukanović najavio: Gradnja autoputa na proljeće, trajaće 4 godine

"Predviđeno je da maksimalna cijena gradnje bude 809 miliona eura", rekao je Đukanović
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 19:13h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare počeće na proljeće, a u predviđenim rokovima bi trebalo da se završi sve što se tiče ugovornih odnosa između crnogorske i kineske strane, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da su pregovori o ugovoru koji se tiču projektovanja i gradnje uspješno vođeni prethodnih sedmica, nakon čega je 1. februara taj ugovor parafiran.

"Ministarstvo finansija je u pregovorima sa Exim bankom oko drugog ugovora, a februar bi mogao biti mjesec u kom bi se završio najveći dio posla na drugom ugovoru ili bi se do kraja februara mogao on i potpisati", rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Nakon ta dva ugovora, kako je kazao, stvaraju se pretpostavke da Crna Gora predloži parlamentu lex specialis kojim će se definisati obaveze Vlade u ugovorima sa kineskim izvođačem i kreditorom.

Govoreći o ukrštanju Jadransko-jonskog i autoputa Bar-Boljari, Đukanović je naveo da u Prostornom planu Crne Gore, koji je usvojen 2008. nije data tačna lokacija ukrštanja puteva jer to nije priroda tog dokumenta

On je naveo da bi radovi trebalo da počnu na proljeće, nakon čega kineskoj strani ne ostaje ništa drugo nego da organizuje gradilište.

"Time počinje trošenje novca, a to je ono što je potrebno Crnoj Gori i moćan je impuls našoj ekonomiji", smatra Đukanović.

On je objasnio da se, pored ugovora o projektu i izgradnji, potpisuje ugovor o kreditiranju projekta uz obezbijeđeni novac kineske Exim banke, što će sa crnogorske strane podrazumijevati garanciju za vraćanje i to će značiti novo zaduživanje.

"Ipak, važno je reći da su ovo idealne investicije koje obezbjeđuju da ne uzimamo novac koji ćemo trošiti, nego novac koji direktno znači nova radna mjesta, rast ekonomije i stvaranje novog proizvoda", rekao je Đukanović.

On je kazao da bi više volio da je izgradnja autoputa počela prije nekoliko godina, ali se desila finansijska kriza i da se mora dobro razumjeti da na globalnoj sceni mnogo toga ne zavisi od Crne Gore.

Govoreći o ukrštanju Jadransko-jonskog i autoputa Bar-Boljari, Đukanović je naveo da u Prostornom planu Crne Gore, koji je usvojen 2008. godine, nije data tačna lokacija ukrštanja puteva jer to nije priroda tog dokumenta.

"Imamo kompletiranu prostorno plansku dokumentaciju, u svim tim rješenjima imamo tolerantne ideje. Treba još jednom izanalizirati šta je racionalnije, a to pitanje će razmjenom mišljenja biti skinuto sa dnevnog reda i ne može biti smetnja daljoj realizaciji projekta", rekao je Đukanović.

Moguće da EPCG finansira drugi blok Termoelektrane

Gradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja mogla bi se finansirati novcem Elektroprivrede (EPCG), što bi pojeftinilo taj projekat i doprinijelo skraćenju rokova za pripremne radnje, saopštio je Đukanović.

Na tender za gradnju drugog bloka TE dostavljeno je devet ponuda, od kojih su izabrane četiri najkvalitetnije

On je dodao da je, u međuvremenu, snažno aktuelizovana ideja o iskorišćavanju finansijskog potencijala EPCG za realizaciju projekta, za koji su ponuđeni manje-više uobičajeni uslovi finansiranja.

"Sve govori da će ovo biti godina u kojoj ćemo započeti realizaciju projekta i dobrano odmaći, obezbjeđujući benefite za EPCG, Opštinu Pljevlja i ukupnu privredu", kazao je Đukanović.

Na tender za gradnju drugog bloka TE dostavljeno je devet ponuda, od kojih su izabrane četiri najkvalitetnije - kompanije Škoda Praha, Istroenergo Group, Powerchina Hubei Electric Power Survey i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Prema tenderskoj proceduri, radna grupa za relizaciju projekta, ima obavezu da izabere dvije najpovoljnije ponude i o tome obavijesti akcionare EPCG, koji će zauzeti konačan stav.

"Radna grupa je završila posao i pripremili predloge za Bord direktora EPCG, koja će se pojavljivati kao finalni investitor, s obzirom na vlasničku odnos prema prvom bloku TE", naveo je Đukanović.

Đukanović očekuje da će podvodni kabl podstaći završetak drugog bloka TE, izgradnju hidroelektrana na Morači i Komarnici, ali i brojne druge projekte u regionu

"Čelnici A2A bi trebalo da dođu naredne sedmice i vjerujem da će tada biti obavljen finalni razgovor na ovu i druge važne teme koje se tiču ugovornih odnosa sa Crnom Gorom. Optimista sam i vjerujem da ima prostora za dogovor, kao i da će sastavni dio dogovora biti odluka o početku realizacije gradnje drugog bloka TE", rekao je Đukanović.

On je naveo da se projekat gradnje podvodnog kabla realizuje predviđenom dinamikom i da će Crna Gora po njegovom završetku postati energetsko čvorište na zapadnom Balkanu.

"Radovi se obavljaju najavljenom dinamikom i ne očekujem bilo kakva kašnjenja. Realizacijom tog projekta Crna Gora će postati energetsko čvorište na zapadnom Balkanu", kazao je Đukanović.

On očekuje da će podvodni kabl podstaći završetak drugog bloka TE, izgradnju hidroelektrana na Morači i Komarnici, ali i brojne druge projekte u regionu.

Galerija

Bonus video: