Prva žrtva zakona o duvanu: Bjelopoljska kafana kažnjena sa 5.000 eura

To je ozvaničeno na sajtu preko kojeg država dobija podatke od građana za borbu protiv sive ekonomije
72 pregleda 0 komentar(a)
duvan u kafiću, Foto: Arhiva "Vijesti"
duvan u kafiću, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.02.2014. 16:53h

Kafana “Balkan” u naselju Rakonje u Bijelom Polju prvi je objavljeni ugostiteljski objekat koji je kažnjen prema izmijenjenom Zakonu o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i to sa ukupno pet hiljada eura.

To je ozvaničeno na sajtu preko kojeg država dobija podatke od građana o nepravilnostima i nezakonitostima radi borbe protiv sive ekonomije.

Riječ je o maloj kafani u bijelopoljskom prigradskom naselju a vlasnica Valentina Rakonjac nije željela da govori o kazni niti da dozvoli fotografisanje objekta.

Iz Unije poslodavaca ranije je traženo da kazne ne budu fiksne, već da zavise od veličine preduzeća. Upozorili su da male porodične firme tolike kazne ne bi mogle izdržati i vjerovatno bi bile ugašene.

Kako je navedeno na sajtu budiodgovoran.me, 28. januara je preko ovog servisa podnijeta anonimna prijava da se u ovom kafe baru ne izdaju fiskalni računi. Međutim, inspektor narednog dana u kontroli obavljenoj u 22 sata nije otkrio nepravilnost u vezi sa neizdavanjem računa, već je utvrdio da poreski obveznik nije podnio prijavu da se prostorije kafe-bara koriste za upotrebu duvanskih proizvoda. Zbog toga je izrekao kaznu za preduzeće “Balkan - Rakonjac” u okviru kojeg radi kafe bar od 4.000 eura, a za odgovorno lice još 1.000 eura.

Neprecizan zakon obesmislio kontrole

Vlasnici ugostiteljskih objekata i prošle godine su imali obavezu da plaćaju taksu ukoliko žele da njihovi gosti mogu pušiti, ali zbog nepreciznosti zakona inspektori nijesu bili ažurni da kažnjavaju ugostitelje. Za godinu i po važenja takvog propisa od takse je naplaćeno svega nešto više od 100 hiljada eura. Tada je taksa iznosila euro mjesečno po kvadratu površine dijela ugostiteljskog objekta na kojoj je dozvoljeno pušenje, pa su vlasnici bukvalno mogli prijaviti i jedan kvadrat.

Zbog toga je Vlada krajem prošle godine pripremila, a Skupština usvojila izmjenu zakona pa se sada taksa od euro naplaćuje na ukupnu površinu objekta gdje se “priprema i služi hrana, piće i napici”. Prema izmjenama zakona, koje su stupile na snagu 1. januara, svi vlasnici ugostiteljskih objekata su morali do 15. januara da predaju poreske prijave u kojime će se izjasniti da li žele gostima da dozvole upotrebu duvanskih proizvoda. Ukoliko žele, morali su i da predaju podatke iz katastra o površini objekta. U dopunjenom dijelu zakona piše i da ukoliko ugostitelji ne podnesu prijavu smatraće se da su obveznici plaćanja ove takse.

Vlasnici ugostiteljskih objekata morali su do 15. januara da predaju poreske prijave o tome dozvoljavaju li pušenje u svojim objektima ili ne.

Bonus video: