Vujović blokirao Autoboku, stigli i poreznici

Direktor Autoboke Veselin Salamadija, navodi da uspješno posluju i da nijesu imali nijedan prekršaj ili kaznu u posljednjih 25 godina
647 pregleda 2 komentar(a)
Autobuska stanica Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Autobuska stanica Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.08.2018. 19:43h

Poslije blokade računa kotorskog autoprevoznika Autoboka, poreski inspektori ušli su i provjeravaju poslovanje tog preduzeća postupajući po anonimnoj prijavi od 20. jula ove godine, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

„Nalog za potpunu kontrolu poslovanja navedenog obveznika, otvoren je 24. 7. 2018. godine i postupak inspekcijskog nadzora je u toku“, saopštila je „Vijestima“ glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović.

Autoboka je, prema prošlogodišnjem izvještaju o poslovanju, dostavljenom PU prikazala dobit u iznosu 195 hiljada eura, a na kraju 2017. slobodno je raspolagala sa 174.000 eura. Prema polugodišnjem finansijskom izvještaja, firma je na kraju juna ove godine imala profit od 60 hiljada eura. Na spisku blokiranih firmi, kojeg je Centralna banka objavila na kraju jula, račun Autoboke bio je u blokadi zbog potraživanja od 340 hiljada eura, a blokada je na taj dan trajala 28 dana.

Direktor Autoboke Veselin Salamadija kazao je „Vijestima“ da ta kompanija „uspješno posluje, a da će problem koji sada imaju riješiti u saradnji sa Poreskom upravom i sudovima“.

Preduzeće je osnovano prije 71 godinu, a Salamadija napominje „da nije bilo prekršaja ni kazni u posljednjih 25 godina od kada on rukovodi Autobokom kao direktor“.

„Nema razloga da i dalje tako ne bude“, dodao je Salamadija.

Poreskoj upravi je 20. jula stigla prijava za postupanje i kontrolu navodno sumnjivog poslovanja preduzeća Autoboka AD Kotor koje je zbog blokade računa još od 3. jula navodno izmjestilo poslovanje iz legalnih tokova.

Problem je nastao kad je na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju, koje je potvrdio kotorski Osnovni sud 3. jula ove blokiran račun ove kotorske firme, čiji je većinski vlasnik sa 80 odsto akcija firma Expo comerc iz Kotora.

Do blokade je došlo, prema informacijama “Vijesti” kada je kompanija Prima, koju kontroliše podgorički biznismen Vladan Vujović, po osnovu sudskog rješenja blokirala račun Autoboke i pokušala da naplati potraživanje u iznosu od oko 300 hiljada eura.

Poreznici provjeravaju sumnje, izrečene u anonimnoj prijavi, da je kompanija nakon sudske blokade računa nastavila da posluje van regularnih finansijskih tokova, odnosno da su pazari uplaćivani na neke druge račune. U anonimnoj prijavi koja se vidi na portalu PU navodi se da od 3. jula kotorska firma “ne uplaćuje pazare, niti je platila PDV za mjesec jun”.

Iz kompanije Prima nisu htjeli “Vijestima” da daju informacije, osim što su naveli “da očekuju da svako radi svoj posao i da su u pitanju sumnjive radnje više povezanih pojedinaca i institucija, a o čemu će, u narednom periodu, ako se ukaže potreba, obavijestiti nadležne organe i javnost”.

Bonus video: