Vlasnik "Brajera" optužuje EPCG: Reketiraju kad ne radi brojilo

Kruščić je platio 200 eura, koliko dugovanje priznaje, a na ostatak se žalio i odbija da plati
1181 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 18:07h

Ukoliko se zbog neispravnosti brojila utrošena električna energija ne može obračunati precizno, za mjeru se uzima isti period prethodne godine, što izaziva nezadovoljstvo kod građana. Tako je određeno 0pštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom koje je odobrila Regulatorna agencija za energetiku (RAE). Potrošači se često žale na takav propis ocjenjujući ga nepravednim jer potrošnja nije ista u svakom mjesecu, kao ni na godišnjem uporednom nivou.

Jedan od građana koji ima poblem sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) zbog te odredbe je vlasnik podgoričkog lokala “Dr Brajer” Miodrag Kruščić koji tvrdi da nije potrošio 1.700 eura od ispostavljenih 1.900 eura u vrijeme kad mu je brojilo bilo neispravno, a taj iznos je paušalno određen.

Krajem decembra je dobio upozorenje da će biti prinudno isključen ako ne uplati, kako je rekao, “proizvoljno određeni iznos od 1.900 eura”.

Kruščić je platio 200 eura, koliko dugovanje priznaje, a na ostatak se žalio i odbija da plati.

Iz EPCG je “Vijestima” rečeno da ukupan dug tog lokala do sada iznosi 2.405 eura i da je kod kupca registrovana tehnička neispravnost brojila koje “nije (ili je djelimično) registrovalo utrošenu električnu energiju od 1. jula do 23. avgusta“. To su riješili, kako su precizirali, u skladu sa članom 19 Opštih uslova za snabdijevanje.

Kruščić se žalio Snabdijevanju EPCG tvrdeći da dug na računu treba da je nula eura, a da mu se “ostatak nameće kao dug”.

Kruščić je predstavnike EPCG pitao i kako je moguće da brojilo, za koje tvrde da je bilo neispravno, niko nije obišao 50 dana, iako je to mjesečna obaveza.

On je u dopisima predstavniku funkcionalne cjeline Snabdijevanje Vladimiru Bojičiću, koje je dostavio “Vijestima”, objasnio da račune plaća redovno i da nema dugove, osim kad se “nametne nerealizovana potrošnja, koju utemeljite članom 19”, optužujući EPCG da pokušava da ga reketira.

“Čijom krivicom su brojila bila u kvaru? Ako su loša, valjda je normalno da teret njihove slabosti padne na vaša, a ne naša pleća”, naveo je u dopisu EPCG.

On je optužio EPCG da gubitke u elektromreži nadoknađuje preko “poštenih potrošača koji svoju potrošnju uredno plaćaju".

Čijom krivicom su brojila bila u kvaru? Ako su loša, valjda je normalno da teret njihove slabosti padne na vaša, a ne naša pleća, naveo je Kruščić u dopisu EPCG. Iz kompanije su “Vijestima” saopštili da su poštovali 0pšte uslove za snabdijevanje električnom energijom

Kruščić je poručio da se 2012. i 2013. godina ne mogu upoređivati, jer je 2013. poslovno lošija i lokal je manje struje trošio. On tvrdi da je u lokalu u upoređivanom periodu radio samo jedan klima uređaj, ali ne i kuhinja koja je skoro jedini veliki potrošač električne energije.

O problemima koje ima, Kruščić je obavijestio Uniju poslodavaca, čiji je EPCG član, kao i izvršnog direktora kompanije Stefana Pastorija.

“EPCG je postupila u skladu sa propisanim članom 19, o čemu posjedujemo dokumentaciju. Kupcu je poslato upozorenje za izmirenje duga 30. decembra. Pravo svakog kupca je da podnese prigovor EPCG ukoliko nije zadovoljan uslugom, a on se rješava u skladu sa zakonima o opštem upravnom postupku, energetici i Opštim uslovima”, zvanično je odgovoreno “Vijestima” iz EPCG.

Kruščić je rekao da službe EPCG, nakon njegove prepiske sa nadležnima, nijesu dolazile da isključe struju lokalu te da ga to raduje jer bi mu napravili neprocjenjivu štetu koja se ne mjeri samo novcem, već i izgubljenom dobiti i lošim imidžom.

Galerija

Bonus video: