Perišić danas saopštava odluku o prodaji imovine KAP-a

Ukoliko stečajni upravnik odluči da objavi dodatni poziv investitorima, velika je vjerovatnoća da će cijena od 28,5 miliona eura koju je ponudio nikšićki Uniprom, tada biti početna
3 komentar(a)
advokati Rusi KAP, Foto: Vesko Belojević
advokati Rusi KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.01.2014. 08:34h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić danas bi trebalo da saopšti odluku o ponudama pristiglim na tenderu za kupovinu imovine KAP-a, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” najvjerovatnija opcija je obnavljanje oglasa sa dodatnim rokom od 30 dana za dostavljanje i poboljšanje postojećih ponuda.

Sinoć do kasno u KAP-u je zasjedao odbor povjerilaca kojem su prisustvovali predstavnika države, odnosno Ministarstva finansija, Mirjana Milić, predstavnik Elektroprivrede Miodrag Bulatović i ruskih kompanija En plus grupa, CEAC-a i VTB banke Nemanja Ilić.

Nijesu poznati detalji sa ovog višečasovnog sastanka koji je trajao do kasno u noć, a upravnik Perišić će, kako je ranije najavio, konačnu odluku donijeti nakon današnjeg sastanka sa stečajnim sudijom Draganom Rakočevićem.

Prema nezvaničnim informacijama, najboljom ponuđenom cijenom koju je dostavila nikšićka kompanija Uniprom od 28,5 miliona eura nijesu zadovoljni glavni povjerioci.

Predstavnici En plusa, CEAC-a i VTB-a u kontinuitetu prigovaraju na vođenje stečajnog postupka zbog čega su ranije tražili izuzeće stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

Ukoliko stečajni upravnik odluči da objavi dodatni poziv investitorima, velika je vjerovatnoća da će upravo cijena od 28,5 miliona eura za imovinu KAP-a biti početna u tom obnovljenom oglasu.

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija koje potražuje 148,1 milion eura, CEAC sa oko 50 miliona, Elektroprivreda sa oko 45 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i VTB banka sa 25,8 miliona eura.

Stečajni upravnik priznao je ukupno oko 360 miliona eura potraživanja od aluminijumske kompanije. Ukoliko bi u konačnom imovina i bila prodata za 28,5 miliona, tim novcem bi se mogli isplatiti sigurno samo povjerioci u prvom i drugom krugu - radnici i Poreska uprava, dok bi svi ostali dobili procentualno samo mali dio svih potraživanja.

Prodaja imovine KAP-a, koji je u stečaju od 8. jula ove godine, u drugoj polovini novembra oglašena je po procijenjenoj vrijednosti od 52,47 miliona eura.

Uz vlasnika Uniproma Veselina Pejovića, koji želi da kupi imovinu KAP-a bez dva basena crvenog mulja i deponije katodnog otpada i u narednih pet godina uloži 76 miliona, ponudu je još poslala londonska firma Get Sales LTD koja je ponudila svega 5.100 eura za preuzimanje imovine i 700 miliona eura investicija.

Treću ponudu dostavila je tivatska firma Politropus Alternative Ukrajinca Romana Denkoviča. On želi bazene crvenog mulja, bivši Institut za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu za ukupno 450 hiljada eura. Najavio je investicije od 50 miliona eura, upošljavanje 300 radnika i izgradnju fabrike za preradu otpada iz dva bazena.

Četvrtu ponudu poslala je firma Alemani trade iz Beograda koja želi da kupi 22 vagona KAP-a za 178,2 hiljade eura.

Bonus video: