Radulović: Zbog novog zakona ću umjesto 130 eura plaćati 60.000

Vlasnici ugostiteljskih objekata moraju do 15. januara da podnesu poresku prijavu ako žele ili ne da u njihovim prostorijama bude dozvoljeno pušenje
0 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2014. 02:23h

Crnogorski ugostitelji i hotelijeri zabrinuti su zbog izmijenjenog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda, jer sada taksu od jednog eura treba da plaćaju mjesečno po kvadratu prostora na kojem se “obavlja ugostiteljska djelatnost” a do sada je ta taksa plaćana samo na površinu prostora gdje je dozvoljeno pušenje.

Svi vlasnici ugostiteljskih objekata i oni koji žele da u njihovim prostorijama bude dozvoljeno pušenje ali i oni koji to ne žele, moraju do 15. januara da podnesu poresku prijavu.

Ukoliko prijava ne bude podnijeta, kako piše u zakonu, smatraće se da je vlasnik obveznik plaćanja ove takse. Svima njima ostala su još četiri radna dana da ispune ovu zakonsku obavezu, odnosno Poreskoj upravi dostave kvadraturu objekta sa posjedovnim listom i odobrenje za rad.

“Ukoliko bi to bila ukupna površina ugostiteljskog objekta, to bi bila prevelika dažbina. To mora da se objasni. Na primjer, Splendid je prošle godine plaćao mjesečnu taksu na 130 kvadrata na koliko je bilo dozvoljeno pušenje. A ako bi bilo na cijelu površinu na kojoj obavljamo svoju djelatnost, onda bi to bilo 60 hiljada kvadrata i 60.000 eura mjesečno ili 720 hiljada eura godišnje”, naveo je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i direktor hotela "Splendid" Žarko Radulović.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 10. januar

Bonus video: