Pejović, Denkovič i Pejčinoski bi KAP

Za imovinu Kombinata prijavile se četiri kompanije, Uniprom i Politropus potvrdili, moguće da je i vlasnik hrvatskog TLM-TVP-a, a spekuliše se i za HGL
71 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 16:45h

Ponudu za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma u stečaju (KAP) dostavile su, osim vlasnika Uniproma i nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, još tri kompanije.

Da su se prijavili potvrdili su iz preduzeća Politropus Alternative, sa sjedištem u Tivtu, čiji su vlasnici kiparska of-šor firma Sandypool Limited i Ukrajinac Roman Denkovič.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, očekuje se da je ponudu za imovinu KAP-a, čija je početna cijena 52,47 miliona eura, Privrednom sudu dostavio i Makedonac Marko Pejčinoski koji gazduje hrvatskom kompanijom TLM-TVP.

Spekuliše se da je u igri i njemačka HGL grupa, koja je često najavljivala ponudu, ali o tome nije bilo moguće dobiti potvrdu. Iz turskog Toščelika “Vijesti” nijesu mogle saznati da li su se prijavili za imovinu KAP-a, za koju su se ranije interesovali.

Za kupovinu imovine Prerade, koja je u vlasništvu Kombinata prijavili su se Uniprom i Politropus Alternative, kao i još jedan ponuđač.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević potvrdio je juče da su dostavljene četiri ponude za KAP i tri za Preradu.

"Ne mogu se izjasniti o tome ko je poslao ponude, jer to na njima nije ni navedeno, kao ni o sadržaju ponuda. One će biti otvorene u petak", kazao je Rakočević “Vijestima”.

Prema nezvaničnim informacijama, u Vladi i KAP-u bili bi zadovoljni ponudom i od 30-ak miliona eura samo da proizvodnju aluminijuma što prije prepuste novom vlasniku

Rakočević je objasnio da će poslije otvaranja ponuda stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić imati rok od osam dana da se izjasni da li će postupak prodaje imovine KAP-a biti nastavljen ili će oglas biti obnovljen.

"Očekujem, ipak, da se radi o ozbiljnim ponudama primjerenim tržišnim uslovima i da će ovaj postupak biti nastavljen", ocijenio je Rakočević.

Početna cijena za KAP ne mora da bude obavezujuća za ponuđača, odnosno stečajni upravnik može prihvatiti i nižu ponudu ako je odgovarajuća.

Pejović je prvi dostavio ponudu za kupovinu imovine KAP-a i pojedinih segmenata Prerade.

Rok za dostavljanje ponuda je istekao juče u 16 sati, ali teoretski postoji mogućnost da sjutra bude razmatrana i neka nova ponuda ukoliko je poštom poslata.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić saopštio je da radnike raduje interesovanje četiri kompanije za KAP

Vladi bi, prema informacijama "Vijesti", bilo prihvatljivo da plaća subvencije iz državnog budžeta ako je Pejovićeva cijena 38 eura za megavat-sat struje, koliko se pominje.

To bi značilo da se subvencioniše dio do oko 42 eura po megavat-satu. Prema nezvaničnim informacijama, Pejović je u pregovorima ukazao da očekuje oporavak cijena aluminijuma na svjetskoj berzi, a da bi, ukoliko do toga ipak ne dođe i ne dobije subvencije države, konzervirao proizvodnju aluminijuma i bavio se samo preradom uvoznog metala.

Među potencijalnim investitorima, koji su prošle godine obilazili KAP bila je i indijska kompanija Essar, ali i hrvatski i poljski investitori. Predstavnici kompanije TLM-TVP iz Šibenika obišli su KAP u septembru prošle godine. TLM-TVP je firma nastala od najvećeg proizvođača aluminijuma u Hrvatskoj u doba socijalizma.

Konzorcijum hrvatskih firmi najprije je privatizovan 2009. da bi Hipo banka potom svoj udio prodala sadašnjem vlasniku Pejčinoskom. TLM-TVP je prethodnih godina primarni aluminijum kupovao dijelom i iz KAP-a.

Poruka radnika: Samo da KAP nastavi da radi

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić saopštio je da radnike raduje interesovanje četiri kompanije za KAP.

"Zaposleni očekuju kupca koji će ne samo da sačuva broj zaposlenih, nego će ga i uvećati. Nemamo dileme o tome ko će da dođe, da li domaći ili strani kupac, samo je važno da Kombinat nastavi da radi”, rekao je Krivokapić.

On očekuje da će država stvoriti uslove da bi KAP mogao da radi i kaže da budućem kupcu treba omugućiti “jeftiniju struju i to ne kroz subvencije, nego prihvatljivijom cijenom Elektroprivrede za Kombinat”.

"Zato je dobro što država ima većinski paket akcija u EPCG i treba da zagovara povoljniju cijenu struje. Za razliku od prodaje KAP-a 2005. kada smo mogli da biramo investitora i da ga uslovljavamo ulaganjima, brojem zaposlenih, ekologijom, nivoom prozvodnje, sada to nećemo moći. Onaj koji da najvišu cijenu preuzeće Kombinat, a nama ostaje da se nadamo da ne možemo imati goreg vlasnika od onog kojeg smo imali do sada”, kazao je Krivokapić.

Kiparska of-šor firma većinski gazda

Politropusa Iz Politropus Alternative, registrovane u Tivtu, saopštili su da su predali ponude za kupovinu pojedinih, manjih elemenata iz imovine KAP-a, uključujući bazen crvenog mulja, kao i ponudu za kupovinu imovine Prerade.

Firma je registrovana 2010. za proizvodnju industrijskih gasova. Njen ovlašćeni predstavnik i vlasnik je Roman Denkovič koji, prema podacima iz registra, kontroliše 30 odsto Politropusa, dok je 70 odsto u vlasništvu kiparske of-šor firme Sandypool Limited.

Denkovič traži podršku države i obećava investicije od 50 miliona eura. Planira projekat izgradnje i rada “postrojenja najsavremenijih građevinskih materijala koji se proizvode na bazi industrijskog materijala”.

Navode da se time u praksi afirmiše “spoj ekološke industrijske proizvodnje po EU standardima i rješavanja ključnih ekoloških problema države Crne Gore, uz sopstvenu održivost, uključujući i proizvodnju električne energije”.

“U početnim fazama realizacije investicije postoji mogućnost aktiviranja dijela pogona prerade u funkciji proizvodnje gotovih proizvoda od aluminijuma”, saopštili su iz Politropus Alternative.

Kavarić: Dobra vijest

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, saopštio je da je dobra vijest da već u prvom krugu postoje konkretna interesovanja za imovinu KAP-a. On je kazao da će konkretnije moći da govori o tome kada ponude budu otvorene i stečajni upravnik obavijesti Vladu o njihovom sadržaju.

“Imajući u vidu najave o investicijama u proizvodne sadržaje očekujem da će biti i pitanja koja će biti usmjerena ka Vladi, to jest koja proizilaze iz Vladine nadležnosti u ovom procesu. U tom slučaju, Vlada će u transparentnoj proceduri definisati svoj stav”, rekao je Kavarić agenciji Mina biznis.

On se nada da će se kroz ovaj proces prepoznati ponuda kojom će pored zaštite povjerilaca, koja je prevashodni cilj stečajnog upravnika, obezbijediti i održanje i unapređenje proizvodnje aluminijuma u Crnoj Gori, a u skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade.

Pejović "Taru" prepustio Šukoviću

Nikšićka kompanija Uniprom prodala je svoj akcijski kapital u firmi Export-import VST Trend, na koju se u Upravi za nekretnine vodi bečićki hotel “Tara”, preduzetniku Aleksandru Šukoviću s kojim je povezan.

Taj hotel je, prema zvaničnoj evidenciji, pod hipotekom zbog nevraćenog kredita, kako su “Vijesti” juče objavile, ali više ne gazduje Pejović njime. Šuković je stopostotni osnivač, što je donedavno bila firma Uniprom, koja je zadržala vlasništvo nad hotelom “Budva” u centru grada na šetalištu, čija se rekonstrukcija privodi kraju.

Šuković je u firmi ujedno i ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor. Pejović se skoro dvije decenije bavi trgovinom i preradom sekundarnih sirovina od metala, a odnedavno i hotelijerstvom.

U Nikšiću posjeduje firme Uniprom i Uniprom metali, u okviru kojih posluje livnica lakih metala u mjestu Broćanac kod Slanog jezera. Posjeduje preduzeće Uniprom metali u Staroj Pazovi koje se bavi otkupom i reciklažom starih metala. Vlasnik je hotela “Zija” u Podgorici i hotela “Budva” u metropoli turizma.

Godinama je bio glavni uvoznik automobila marke „opel“. Bio je vlasnik firme Gradir Montenegro koja je godinama gazdovala rudnikom olova i cinka Šuplja stijena, ali je izašao iz tog biznisa i prepustio ga investitorima iz Poljske.

Galerija

Bonus video: