MIPA: Najavljene investicije za 2014. ulivaju nadu

Samo na crnogoskom primorju postoji desetak projekata koji će generisati oko tri milijarde eura kapitala i omogućiti otvaranje oko deset hiljada novih radnih mjesta
63 pregleda 2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2014. 15:00h

Najavljene investicije na crnogorskom primorju u oblasti turizma će, pored projekata u poljoprivredi i energetici, dati pozitivan ekonomski impuls državi, smatraju u Agenciji Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA).

Vršilac dužnosti direktora MIPA-e Miloš Jovanović kazao je agenciji Mina-business da samo na crnogoskom primorju postoji desetak projekata koji će generisati oko tri milijarde eura kapitala i omogućiti otvaranje oko deset hiljada novih radnih mjesta.

»Na nama je da ih iskoristimo. Radnici treba da budu obučeni za rad na datim projektima, a takođe i da rade na dopunjavanju svog znanja za nadolazeće projekte», ocijenio je Jovanović.

Istraživanja, kako je dodao, pokazuju da 150 miliona eura investicija donosi 30 miliona eura prihoda za budžet. Pored turizma, postoje najavljeni projekti i u oblasti poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

»Pored turizma, najinteresantnije oblasti za ulaganje investitora su svakako poljoprivreda i energetika. U oblasti poljoprivrede, šumarstvo, vodoprivreda, ribarstvo i organska proizvodnja su svaka za sebe grane sa velikim potencijalom«, poručio je Jovanović.

Ministarstvo poljoprivrede je obezbijedilo 50 miliona eura pomoći od Abu Dabija koju, uz već obezbijeđene MIDAS projekte, treba da iskoristi svaki postojeći ili potencijalni poljoprivredni proizvođač.

Bonus video: