Ministarstvo finansija: Državni dug iznosi 1,87 milijardi eura

Zakonom o budžetu propisano je da se Vlada može naredne godine zadužiti u iznosu do 240 miliona eura
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2014. 11:26h

Državni dug bi, prema procjenama Ministarstva finansija, za prošlu godinu trebalo da iznosi 1,87 milijardi eura ili 56,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Državni dug je 11. decembra iznosio oko 1,89 milijardi eura ili 57 odsto BDP-a“, saopštili su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Zakonom o budžetu propisano je da se Vlada može naredne godine zadužiti u iznosu do 240 miliona eura.

To će biti obezbijeđeno kroz emisiju obveznica na stranom tržištu, izdavanje domaćih obaveznica i državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim finansijskim institucijama, kao i sa ostalim institucijama, što će zavisiti od uslova na tržištu.

„Odluka će prvenstveno biti uslovljena potrebom i nastojanjem da se iznađu najpovoljniji izvori finansiranja“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo će istovremeno, kako dodaju, tokom naredne godine, biti posvećeno aktivnostima na restrukturiranju javnog duga, odnosno iznalaženju načina da se poveća ročnost otplate i obezbijede potencijalno niže kamatne stope, kako bi se smanjio rizik finansiranja budžeta u narednim godinama i uticalo na preokret trenda javnog duga, odnosno njegovo postepeno smanjivanje u predstojećem periodu.

Bonus video: