Vlada nije povukla zakon o oporezivanju računa za mobilne

„Pozivam i vas da ispoštujemo ono što je u četvrtak na sjednici plenuma ministar načelno prihvatio“, rekao je Šehović
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 13:35h

Ministarstvo finansija nije na sjednici Odbora za ekonomiju povuklo predloženi zakon o oporezivanju računa za mobilne telefone, jer pomoćnik ministra Marina Perović nije imala implicitno odobrenje od ministra Radoja Žugića da to učini, iako je on to načelno prihvatio. Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Šehović, kazao je da su u četvrtak u Skupštini zvanično pozvali Žugića da odustane od tog predloga, jer postoji sijaset drugih načina pomoću kojih se može više napuniti budžet nego što će se dobiti po tom osnovu.„Pozivam i vas da ispoštujemo ono što je u četvrtak na sjednici plenuma ministar načelno prihvatio“, rekao je Šehović.Vlada je u skupštinsku proceduru uputila Predlog izmjena i dopunam Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja kojima se predlaže da se svim korisnicima mobilne telefonije, prepaid i postpaid, koji imaju račune veće od pet EUR, od naredne godine uzima dodatnih sedam odsto poreza, umjesto dosadašnje takse od jednog EUR na SIM karticu.Šehović je predložio da Ministarstvo odustane od poreza na mobilne telefone, a da se Odbor obaveže da u toku februara zatraži vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će se sistemski urediti oporezivanje priređivača igara na sreću. „Na taj način ćemo obezbijediti više prihoda nego što ste vi planirali ovim porezima“, poručio je Šehović.

On je dodao da bi se na toj sjednici usvojili i neki drugi zakoni koje je Žugić takođe načelno podržao i koji će imati višestruko veći fiskalni efekat od poreza na mobilne telefone. Perović je rekla da nema implicitno odobrenje od Žugića da na sjednici Odbora povuče zakon, ali da će se o svemu predstavnici Ministarstva izjasniti na sjednici Skupštine. Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Vukčević, rekao je da je i ta partija učestvovala u tom predlogu, koji je ocijenio kao dobar, jer bi se tako putem novog zakona o igrama na sreću nadomjestio dio sredstava od poreza na mobilne telefone. Na sjednici Odbora razmatrani su amandmani na Predlog izmjena i dopuna Zakona o taksama koje su podnijeli poslanici Socijalističke narodne partije (SNP). Predsjednik Odbora i poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović kazao je da su poslanici te partije podnijeli u suštini jedan amandman, dok ih je devet tehnička razrada prvog amandmana.

„Predložili smo ukidanje taksi na mobilnu telefoniju i kablovske priključke, a da ostanu takse na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i aukustičnih uređaja“, kazao je Damjanović

Galerija

Bonus video: