Forum 2010: Vladajuća koalicija od javnosti krije detalje o gradnji autoputa

"Izgradnja 38 km autoputa neće donijeti značajne multiplikativne efekte državi sa aspekta saobraćaja, transporta roba"
65 pregleda 7 komentar(a)
autoput, Foto: Savo Prelević
autoput, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2013. 11:38h

Udruženje Forum 2010 izrazilo je duboku zabrinutost zbog "nekorektnog, netransparentnog i nadasve nezakonitog načina na koji vladajuća DPS-SDP koalicija zaobilazi javnost i na mala vrata nameće Parlamentu izjašnjavanje o gradnji 38 km autoputa Smokovac – Mateševo".

"Od parlamenta se traži avans od 100 miliona eura radi hitnog ugovaranja i početka gradnje jedne vrlo kratke dionice autoputa prema Beogradu koja bi zajedno sa kamatama i drugim troškovima koštala značajno preko planiranih 800 miliona eura, a izigrava zakonita obaveza da se prije toga javnosti pruže uvjerljivi argumenti da je takav projekat uopšte izvodljiv, finansijski održiv i u njenom prioritetnom interesu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ni parlamentu niti javnosti nisu predočeni dokazi da predloženi projekat ispunjava sve neophodne tehničke, ekonomske, finansijske i ekološke kriterijume.

"Forum 2010 stoga upozorava na opasnost da bi se, u postojećim okolnostima, nesmotrenim odlukama mogle donijeti pogrešne odluke sa nesagledivim posledicama po sadašnju i buduće generacije"

"Ne kaže se da bi li bi se ogromnim dodatnim zaduživanjem kod kineske Eksim banke Crna Gora izložila visokom riziku da joj se još više sroza kreditni ugled i rejting na međunarodnom tržištu kapitala, što bi destimulisalo i najhrabrije investitore da ovdje ulažu svoj kapital. Posebno čudi što veću opreznost i ozbiljnost u pristupu predloženom projektu pokazuje zainteresovani kineski izvođač projekta, podsjećanjem da nije urađena ni procjena uticaja na životnu sredinu trase koja prolazi kroz kanjon Tare, nego državna vlast čija nesmotrena odluka može imati pogubne finansijske posljedice".

Iz Foruma 2010 navode da podržavaju gradnju novih puteva u Crnoj Gori, ali ne po bilo koju cijenu.

"Nije racionalno da se država dodatno enormno zadužuje i preuzima obavezu otplate stotina miliona eura godišnje samo radi gradnje kratke dionice autoputa između Podgorice i Kolašina. S druge strane, izgradnja 38 km autoputa neće donijeti toliko značajne multiplikativne efekte našoj državi sa aspekta saobraćaja, transporta roba I povećanja turističkog prometa. Time bi se naša zemlja onesposobila ne samo da gradi nove već i da obnavlja postojeće puteve koji bi mogli mnogo bolje mogli integrisati kako sjever i jug, tako i čitavu Crnu Goru. Time bi se takođe dovelo u pitanje pokretanje i niza infrastrukturnih investicija u drugim sektorima od izuzetnog značaja za razvoj zemlje", navodi se u saopštenju.

Forum 2010, kako se dodaje, se zalaže za vođenje snažne anti-ciklične ekonomske politike, ali smatra da bi ona morala da bude uravnotežena i da se temelji na dobroj promišljeno strategiji razvoja koju Crna Gora, !"nažalost, nikad nije imala za proteklih 25 godina tokom kojih njom upravljaju isti donosioci odluka".

"Forum 2010 stoga upozorava na opasnost da bi se, u postojećim okolnostima, nesmotrenim odlukama mogle donijeti pogrešne odluke sa nesagledivim posledicama po sadašnju i buduće generacije i poziva vlast da poštuje zakone i konsultuje građane o strateški važnim odlukama koje se tiču budućnosti Crne Gore".

Bonus video: