Merkur pozvao Budvansku rivijeru: Sjednimo za sto, ali bez advokata

Merkur je u aprilu ponudio da se mirno riješi spor, a iste predloge adresirao je ponovo Hotelskoj grupi
0 komentar(a)
hotel mogren, Foto: Arhiva "Vijesti"
hotel mogren, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.12.2013. 17:38h

Budvanske kompanije Merkur sistem i Merkur Evropa spremne su da sjednu za sto i dogovore se sa Hotelskom grupom Budvanska rivijera oko spora, koji punu deceniju traje u vezi hotela Mogren. Najnovija dešavanja te višednevna prepiska između dvije kompanije o tumačenju ugovora o zakupu budvanskog hotela, mogla bi biti prekinuta, ukoliko iz Hotelske grupe pozitivno odgovore na četiri predloga Merkura.

Merkur je u aprilu ponudio da se mirno riješi spor, a iste predloge adresirao je ponovo Hotelskoj grupi, da sve probleme rješavaju „sporazumno, zbog naraslih tenzija“ i bez advokata.

Iz Merkura predlažu da se produži rok zakupa hotela do okončanja sudskih sporova, koje vode dvije kompnije, te da iznos zakupnine za produženi rok zakupa ostane u skladu sa odredbama osnovnog ugovora i Aneksa I.

Takođe, predlažu da dvije kompanije zajednički odrede revizorsku kuću, čiji bi nalaz o međusobnim obavezama poslužio kao osnov za vansudsko poravnanje dvije kompanije, kao i da se što prije sastanu i konkretno dogovore uslove za realizaciju kako predloženih, tako i ostalih predloga.

Iz Merkura takođe smtraju da tekuće sudske sporove treba da riješe sporazumno, kao što su riješili niz dosadašnjih sporova.

„Smisao ovakvog našeg predloga je da zajednički zauzmemo razuman i pravičan stav da obustavimo pokretanje novih sporova i aktivnim učešćem odgovornih ljudi, zaustavimo produžavanje trajanja postojećih sporova. Time ćemo pomoći sami sebi a i sudovima da odluče o postojećim sporovima na zakonom i ugovorima predviđeni način. Prepustili smo da, naročito tokom ove 2013, sve rješavaju advokati koji nesumnjivo imaju prevenstveno svoj veliki interes sa kojim gospodare i usmjeravaju kompletan tok događaja, ne vodeći računa o mogućim negativnim posljedicama po obje firme. Krajnje je vrijeme da da uz dobru volju priđemo sporazumnom rješavanju problema, koji već dugo opterećuju odnos naših firmi, pa i ljudi koji pamte vrijeme izuzetno uspješne poslovne saradnje“, navodi se u pismu pomirenja.

Budvanska rivijera i Merkur su još 1993. godine potpisali ugovor o zakupu Mogrena, ali je u međuvremenu bilo nekoliko aneksa i nerealizovani ugovor o kupoprodaji hotela, koje sada različito tumače. Budvanska smatra da je ugovor o zakupu odavno istekao a iz Merkura da još traje.

Bonus video: