Brajović: Pregovori sa Kinezima o gradnji autoputa u završnoj fazi

Ministar saobraćaja je ocijenio da taj projekat ima višestruku važnost, od regionalne povezanosti, preko eliminacije najopasnijeg dijela puta kroz kanjon Platije
14 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2013. 19:22h

Pregovori predstavnika crnogorske Vlade i kineskih partnera u vezi izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljari u završnoj su fazi, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

On je na sastanku sa novim ambasadorom Rumunije, Ferdinandom Nagyem, saopštio da taj projekat ima višestruku važnost, od regionalne povezanosti, preko eliminacije najopasnijeg dijela puta kroz kanjon Platije, pa do razvoja turističkih potencijala sjevera Crne Gore.

„Sagovornici su akcenat stavili na trenutnoj dinamici realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj crnogorskoj istoriji, autoputa Bar–Boljari“, navodi se u saopštenju.

Premijer Milo Đukanović saopštio je u srijedu da bi fizička realizacija gradnje autoputa Bar-Boljari mogla početi 25. februara.

Vlada je u julu odlučila da ponuda koju su na tender za gradnju autoputa dostavile Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), bude prvorangirana. CCCC i CRBC su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona EUR.

Iz Ministarstva su naveli da je na sastanku ocijenjeno da Crna Gora i Rumunija nemaju otvorenih pitanja i da saradnja dvije države može da ide samo naprijed.

Nagy je rekao da je već imao priliku da se uvjeri u gostoprimstvo i otvorenost crnogorskog naroda i zvaničnika i dodao da će svu svoju pažnju, iskustvo i znanje usmjeriti na pomoć Crnoj Gori na putu ka EU.

Bonus video: