Gligo Tomanović izabran za novog predsjednika Odbora udruženja saobraćaja

Odbor udruženja saobraćaja usvojio je zaključak o neophodnosti ukidanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama
0 komentar(a)
Odbor udruzenja saobracaja, Foto: Privredna komora Crne Gore
Odbor udruzenja saobracaja, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 12.12.2013. 15:28h

Novi predsjednik Odbora udruženja saobraćaja biće predstavnik Jadranskog brodogradilišta iz Bijele, Gligo Tomanović, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Na sjednici je usvojena Informacija o poslovanju u oblasti saobraćaja za devet mjeseci ove godine, u kojoj je konstatovano da taj sektor bilježi rast u prosječnom broju zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, ali I pad bruto i neto zarada.

Željeznički saobraćaj u posmatranom periodu bilježi rast u broju prevezenih putnika, kao i robe. U drumskom saobraćaju u prvih devet mjeseci ostvaren rast broja prevezenih putnika, kao i robe.

“Vazdušni saobraćaj je poslednjih godina u konstantnom porastu, pa je tako u periodu od januara do septembra broj prevezenih putnika porastao 14,1 odsto, a aviona 6,2 odsto. Prevoz robe je u proteklom periodu zabilježio pad od 3,3 odsto”, navodi se u saopštenju PKCG.

Prevoz robe u pomorskom saobraćaju je u konstantom padu, koji je u prva tri kvartala iznosio 61 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. U prvih devet mjeseci zabilježen je i pad u broju prevezenih putnika, automobila i trejlera, dok je prisutan rast kod prevoza kamiona.

Odbor udruženja saobraćaja usvojio je zaključak o neophodnosti ukidanja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, koji je donijelo Ministarstvo finansija.

Tim Pravilnikom se onemogućava sprovođenje Zakona o akcizama, konkretno primjena odredbe kojom je propisana visina akcize od 169 EUR na hiljadu litara gasnih ulja, za kupce koji gasna ulja, odnosno eurodizel koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

“Sprovođenje te zakonske norme realizovano je na osnovu dopuna Pravilnika o primjeni zakona o akcizama od maja 2011. godine, sve do donošenja njegovih izmjena od 15. novembra”, rekli su iz PKCG.

Predstavnici PKCG navode da je donošenjem Pravilnika postalo očigledno da preduzeća i preduzetnici koji koriste gasna ulja, odnosno eurodizel, kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, ne mogu ni na jedan način ostvariti zakonsko pravo da pri nabavci gasnih ulja, odnosno, eurodizela plaćaju akcizu navedenu zakonskom odredbom.

Za nabavljeni eurodizel, na koji su platili akcizu od 350 EUR na hiljadu litara, propisanu za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo, ne mogu ostvariti pravo na povraćaj dijela plaćene akcize od 169 EUR na hiljadu litara nabavljenog eurodizela.

Na taj način je, kako se dodaje, značajno umanjena konkurentnost crnogorskih prevoznika, na domaćem i stranom tržištu, što će u samom poslovanju dovesti do nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza prema kreditorima i značajno ugroziti solventnost. Sa druge strane otvoriće se mogućnost za razvoj sive ekonomije.

"Prilikom izrade Pravilnika nijesu konsultovani, Ministarstvo saobraćaja, Privredna komora i prevoznici", kazali su iz PKCG.

Članovi Odbora očekuju da će Ministarstvo finansija uvažiti opravdani zahtjev prevoznika i blagovremeno utvrditi pravila za obračun i povraćaj akcize shodno Zakonu o akcizama.

Bonus video: