Krediti za koje je Vlada garant i dalje veliki - 272 miliona eura

Vlada je, kako su dodali, u toku trećeg kvartala isplatila 102,8 miliona i to prema VTB u iznosu oko 60 miliona eura i prema OTP banci u iznosu od 42,8 miliona
82 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2013. 07:52h

Garancije Crne Gore na kraju trećeg kvartala ove godine iznosile su 271,9 miliona eura, 7,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 14,7 odsto državnog duga.

Kako se navodi u Makroekonomskom izvještaju Centralne banke (CBCG) za treći kvartal, državni dug je zajedno sa garancijama na kraju septembra iznosio 60,2 odsto BDP-a.

“Strane garancije Crne Gore iznosile su 240 miliona ili 6,8 odsto BDP-a, odnosno 13 odsto državnog duga na kraju septembra. Ako uključimo strane garancije u iznos spoljnjeg duga, onda bi spoljni dug države iznosio 45,7 BDP-a”, kazali su iz CBCG.

Iz CBCG su naveli da je važno napomenuti da se pomenuti iznos stranih garancija odnosi na povučena kreditna sredstva.

“Kada se uzme u obzir cijeli potpisani iznos, strane garancije dostižu iznos od 395,6 miliona eura", objasnili su predstavnici CBCG.

Oni su dodali da se iznos stranih garancija smanjio u odnosu na kraj prvog polugodišta ove godine, jer je tokom trećeg tromjesečja došlo do aktiviranja garanicije za ugovor zaključen između Kombinata aluminijuma (KAP) i VT banke (VTB) i te kompanije i mađarske OTP banke.

Vlada je, kako su dodali, u toku trećeg kvartala isplatila 102,8 miliona i to prema VTB u iznosu oko 60 miliona eura i prema OTP banci u iznosu od 42,8 miliona.

“Sredstva za otplatu garancija prema VTB obezbijeđena su kroz kreditni aranžman sa Dojče eutsche i Erste bankom, a prema OTP banci kroz kreditni aranžman sa CKB bankom”, navodi se u izvještaju.

“Garancije predstavljaju potencijalni javni dug, stoga treba biti veoma oprezan i restriktivan u narednom periodu u pogledu izdavanja novih garancija”, zaključili su iz CBCG.

Bonus video: