Mogu penzioneri da skapaju, to Đukanovića neće ražalostiti

Penzije su zamrznute od januara ove godine čime je izbjegnuto njihovo povećanje za 3,3 odsto. Visina penzija će ostati ista i u 2014.
0 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Savo Prelević
Vojo Vuletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2013. 13:43h

Najava da će penzije i dalje ostati zamrznute, od ove Vlade nikakvo iznenađenje. Posebno što je već pet godina naša zemlja u potpunoj stagnaciji i malo je izgleda za ekonomsko-socijalni boljitak, Naprotiv, sve najave i podaci govore da se stanje na ekonomsko-socijalnom planu sve više usložava. Vlada ide u nova zaduženja, a Fond PIO u sve veću zavisnost od budžeta, kaže Vojo Vuletić, predstavnik penzionera u Demokratskom frontu o Vladinoj dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojom je definisano da penzije ostanu zamrznute i u 2014.

Izvršna vlast se, kako je saoopšteno iz Vladinog biroa, na taj pozez odlučila kako bi se "shodno mogućnostima budžeta i realnih izvora finansiranja, obezbijedilo redovno finansiranje prava utvrđenih tim zakonom".

Prema podacima o smanjenju plata za 10 mjeseci i inflaciji, da ostaje primjena iste formule, penzije bi naredne godine bile manje za 0,1 odsto. Penzije su zamrznute od januara ove godine čime je izbjegnuto njihovo povećanje za 3,3 odsto.

Ušteda po tom osnovu u budžetu biće 12 miliona eura. Vlada je usvojila analizu penzijskog sistema koja je pokazala da se broj penzionera u periodu od osam godina (2003-2011) povećao za 16,43 odsto.

"U odnosu na 2009. godinu, zaključno sa oktobrom 2013, broj zaposlenih je porastao za 815, dok je broj penzionera uvećan za 11.167, pa je odnos zaposlenih u odnosu na broj penzionera koji je 2009. godine bio 1,75 u oktobru 2013. godine pao na 1,56. Penzije su u odnosu na decembar 2009. porasle sa 255,35 eura , na 276,52 eura za oktobar 2013, što je za pet godina rast za 22,17 eura, dok je potrošačka korpa sa 735 eura, kad je uvedena 2010, porasla preko 800 eura, što iznosi preko 50 eura na mjesečnom nivou", navodi Vuletić.

Prema njegovim riječima, pored mnoštva drugih nameta - takse euro po euro, povećanje PDV-a , rast cijene struje, povećanja poreskih nameta..., suvišno je više pominjati tako nesnošljiv socijalni i ponižavajući status penzionera.

"Još kada se pogleda starosna struktura penzionera, da je preko 35.000 penzionera oba pola preko 65 godina starosti, jasno je u kakvom se zdrastvenom stanju nalazi trećina penzionerske populacije. No od vrha ove vlasti, s obzirom na njihovu "kurjačku žeđ" za bogatstvom, njima ništa nije sveto. Mogu penzioneri skapavati po ulicama, to Đukanovića i njegovu kamarilu neće uzbuditi i ražalostiti, da bi stao u svojim posesivnostima i pohlepi na račun države, zaposlenih i penzionera", kaže Vuletić.

To je, dodaje on, Đukanovićev koncept i strategija kako se narod drži u zavisnosti.

"Putem što većeg osiromašenja lakše se i jeftinije kupuju glasovi za svoju, ničim zasluženu pobjedu na svim dosadašnjim izborima. Svi naši vapaji biće uzaludni za traženje Đukanovićeve odgovornosti ili razumijevanje, to je samo glas u pustinji za koji još možemo dobiti epitet bitange ili budale, sa pozivom na fizički obračun . To je naša sadašnja sudbina. Bez uskraćivanja glasa za ovu vlast na svim budućim izborima ne možemo očekivati boljitak. Ova vlast na čelu sa Đukanovićem je suviše prazna i nezasita", kazao je Vuletić.

Bonus video: