Opština Budva priprema tender: Lugovi na prodaju

Detaljnim urbanističkim planom “Budva-centar“ na Lugovima su ucrtane dvije kule blizankinje od 11 spratova
245 pregleda 14 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.11.2013. 18:45h

Opština Budva ponudiće na prodaju atraktivni zemljišni kompleks na Lugovima od 12.000 kvadrata na samom ulazu u grad, na mjestu gdje je sada stadion fudbalskog kluba Mogren. Planirano je da tim novcem bude izgrađen novi stadion na periferiji grada u Dubovici.

Oko lokacije stadiona Lugovi dugo se vodila žestoka sudska borba staromještana za povraćaj svoje djedovine. Taj plac bio je i predmet istrage specijalnog tužioca za organizovani kriminal, zbog načina na koji je zemljište bilo prenijeto na inostranu kompaniju.

Očito je da su problemi riješeni, jer je gradonačelnik Budve Lazar Rađenović objavio da je u toku priprema tenderske dokumentacije za prodaju kompleksa.

„Renomirane svjetske kuće su zainteresovane za ulaganje na lokaciji postojećeg fudbalskog stadiona, što nas je motivisalo da pripremimo tendersku dokumentaciju za valorizaciju ove lokacije i obezbijedimo novac neophodan za izgradnju novog fudbalskog stadiona, kazao je Rađenović.

Očito je da su problemi riješeni, jer je gradonačelnik Budve Lazar Rađenović objavio da je u toku priprema tenderske dokumentacije za prodaju kompleksa

Samo prije dva mjeseca predstavnici porodice Ivanović uspjeli su da dobiju imovinski spor i da im budvanski katastar izda rješenje za uknjižbu na svoju djedovinu, a potom je uslijedila protivtužba Opštine Budva, Fudbalskog kluba Mogren i Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, koji su godinama unazad bili titulari te lokacije.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata izuzeti od porodica Ivanović i Rajković da bi potom bili ustupljeni FK Mogrenu gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su pozivajući se na Zakon o eksproprijaciji još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine.

Stadion na Lugovima proteklih godina pratile su i brojne kontroverze oko promjene vlasništva, pa je ono bilo predmet istrage specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Pritisak u javnosti podigla je namjera Opštine da prilikom profesionalizacije “Mogrena”, tom klubu ustupi 1,2 hektara na Lugovima i 80 hiljada kvadrata u Dubovici. Upravo za dva kompleksa Opština je dala klubu “Mogren” na upravljanje još prije šest godina.

Zemlja je tada procijenjena na 21 milion eura, što je ujedno bio i osnivački kapital novoosnovanog kluba. Međutim, nakon jakog medijskog pristiska, te protesta opozicije i bivših vlasnika zemljišta, opštinska vlast u Budvi morala je da povuče odluku.

Prethodno je Fudbalski kub Mogren raskinuo ugovor sa inostranim partnerima sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompleks na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokaciji grade apartmanski i hotelski kompleks, i stadion. Ugovor koji je zaključio prije četiri godine Mogren sa dvije inostrane firme, formirajući novu kompaniju „Novastar investment“, još je predmet istrage tužilaštva.

Slučaj je početkom godine “okončala” Opština koja je oba zemljišna kompleksa na Lugovima i u Dubovici nakon šest godina vratila u svoje vlasništvo.

Detaljnim urbanističkim planom “Budva-centar“ na Lugovima su ucrtane dvije kule blizankinje od 11 spratova, a FK Mogren je još prije pola godine dobio urbanističko-tehničke uslove i pokrenuo proceduru za dobijanje građevinske dozvole za tu lokaciju.

Bonus video: