Đukanović: Regulator pod uticajem Vlade i preduzeća

“Nije tačno da smo pod njihovim uticajem, a o našem radu govori izvještaj Evropske energetske zajednice”, kazao je član Odbora RAE Dragutin Martinović
86 pregleda 0 komentar(a)
Dragutin Martinović, Foto: Savo Prelević
Dragutin Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2013. 19:28h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) prihodovala je prošle godine 1,1 milion eura. To je za oko 71,8 hiljada manje nego što je planirano, a rezultat je posljedica manje proizvedene električne energije, smanjena prodaje nafte i njenih derivata i oduzimanja određenog broja licenci.

To je saopštio član Odbora RAE Dragutin Martinović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je usvojio izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem RAE za prošlu godinu.

Poslanici nijesu detaljnije raspravljali o izvještaju jer su “saopštili sve što su imali” kada je odbor razmatrao izvještaj o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu. Tada su kritikovali RAE što je dozvoljeno Kombinatu aluminijuma da krade struju iz evropskog sistema, što je dodatni trošak za državni budžet.

Milutin Đukanović (Demokratski front) kazao je da mu je žao što RAE nije imala snage da se odupre uticaju Vlade i energetskih kompanija, sa čim Martinović nije saglasan.

“Nije tačno da smo pod njihovim uticajem, a o našem radu govori izvještaj Evropske energetske zajednice”, kazao je Martinović.

RAE je po osnovu obrade zahtjeva za izdavanje licenci prihodovala 4.200 eura što je za 72 odsto manje u odnosu na planirano. Od godišnjih naknada za licence prihodovano je milion eura, odnosno 5,91 odsto manje u odnosu na plan.

Martinović je kazao da su im rashodi bili 981,9 hiljada eura što je za 5,72 odsto manji od planiranih milion eura, dok je prenešeno u ovu godinu 57,7 hiljada.

“RAE je u prošloj godini izdala devet licenci za rad ,a oduzela je 17 licenci. Imali smo osam postupaka pred Upravnim sudom od kojih su četiri tužbe odbačene i isto toliko je bilo poništenih odluka”, naveo je Martinović.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da RAE mora izbjegavati upravne sporove, dok je Martinović kazao da su u unutrašnjoj organizaciji napravili pomake kako bi popravili situaciju sa upravnm sporovima.

Odbor je bez rasprave usvojio izvještaje o radu i finansijske izvještaje Agencija za nadzor osiguranja i Komisije za hartije od vrijednosti.

Bonus video: