U Luci Bar obilježen utovar stohiljaditog FIAT-a

"Kroz ovaj posao, u uslovima velike recesije, Luka Bar je poslije 30 godina valorizovala svoj ro-ro terminal"
84 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 16:45h

Izvoz FIAT-ovih automobila u svijet preko Bara u ovom trenutku donosi četvrtinu prihoda AD Luka Bar. Druga velika korist od ovog posla je činjenica da se Luka Bar kroz ukrcaj ovih automobila našla u mreži luka koje tiču brodovi italijanske kompanije „Grimaldi“, jedne od najvećih u svijetu za prevoz automobila, što je najbolji osnov da se prema tim brodovima i ovoj luci usmjere i drugi tereti - rekao je dr Predrag Ivanović, predsjednik Odbora direktora AD Luka Bar na svečanosti povodom ukrcaja 100.000 vozila od početka ovog posla prošlog avgusta.

Ugovor za pretovar ovih automobila proizvedenih u fabrici FIAT-a u Kragujevu potpisan je inače prošlog februara, a važi do 31. decembra 2015.

Izvršni direktor Luke Slobo Pajović istakao je da u Bar dnevno dolaze 1-3 voza sa ovim autima, „nedjeljno 12-13 dolazaka“, a da iz Luke sedmično isplovljavaju 2-3 „Grimaldijeva“ broda sa vozilima.

"Kroz ovaj posao, u uslovima velike recesije Luka Bar je poslije 30 godina valorizovala svoj ro-ro terminal, otvorili smo 50 novih radnih mjesta, radnike obučili za ovaj utovar u Antverpenu i Monfalkoneu, usvojili sve procedure i podigli lučki servis na najviši nivo. Indikator uspješnosti nam je to što smo ostvarili svjetsku normu od 150 vozila ukrcanih na brod za sat vremena", dodao je Ivanović, akcentujući da je italijanski partner u poslu „veoma zadovoljan kako radimo“.

Ističući da je Luka u prethodne tri godine imala investicije od pet miliona eura, od čega oko 650.000 eura u ro-ro terminal, Pajović je istakao da ova kompanija na isteku trećeg godišnjeg kvartala ima prihod od 399.000 eura, zajedno sa tri DOO kojima je majka firma.

U doba krize, ukupni prihodi su pali pet posto, ali, rashodi na nivou kompanije smanjeni su za 12,5 posto. Ne navodeći imena tih firmi, on je dodao da lučki menadžment očekuje početak pretovara i nekih drugih autombila „u uvozu preko Bara“.

"Sa našim partnerima u ovom poslu-italijanskim „LOGICAR“, našim preduzežem „Montekargo“ i Željeznicama Srbije, kroz ovaj posao izboren u jakoj konkurenciji luka Kopar i Solun ostvarili smo integrisani logistički pravac, vjerujem da ćemo zaslužiti produženje ovog posla i da ćemo ubrzo proslaviti i ukrcaj 200.000 vozila", kazao je Ivanović.

Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore, rekao je da ga raduje činjenica da su ovakvim uspjehom izbrisane „sve dileme oko ovog posla“.

Galerija

Bonus video: