Gvozdenović: Napravili smo ambijent za lakše poslovanje u Crnoj Gori

“44. pozicija je dobra ali mi smatramo da nevelike države kao što je Crna Gora moraju to još dodatno da poboljšaju"
101 pregleda 8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2013. 13:16h

Prema izvještaju Svjetske banke “Doing Business 2014, ekonomy profile” Crna Gora je na listi uslova poslovanja u odnosu na prošlu godinu poravila svoju poziciju za sedam mjesta i sada je na 44.

Po brzini izdavanja građevinskih dozvola ostvaren je još veći napredak pa je Crna Gora sa prošlogodišnje 176. ove godine došla na 106. poziciju.

To su danas na radnom doručku sa novinarima saopštili Ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović i direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović.

“44. pozicija je dobra ali mi smatramo da nevelike države kao što je Crna Gora moraju to još dodatno da poboljšaju jer naša osnovna konkurentnost treba da bude efikasna, kvalitetna i brza administracija.

Ključna stvar je da imamo stručnjke i da smo napravili ambijent da u narednom periodu možemo još da poboljšamo našu poziciju”, kazao je Gvozdenović.

Ministar je podsjetio da je donedavno za dobijenje građevinske dozvole ponekad trebalo i više od godinu i da je napredak za 70 mjesta veliki uspjeh. Sada je rok za dobijanje urbanističko tehničkih uslova i grđevniske dozvole 30 dana i još toliko ukoliko je za objekat potrebno uraditi procjenu uticaja na životnu sredinu.

Ministar Gvozdenović je objasnio da neke opštine sada izdaju građevinsku dozvolu za manje od deset dana dok nekim manje ažurnim još trebju mjeseci.

Ministar je kazao da se zadovoljan napretkom i da će uskoro sve opštine izdavati pomenute dozvole u zakonom predviđenim rokovima.

Objašnjeno je da su procedure za dobijanje dozvola maksimalno pojednostavljene, da se sve završava na jednom šalteru i da se ne plaćaju nikakve nakade.

Bonus video: