Vučurovića terete da je podizao razvojne kredite i njima vraćao stare dugove

Srpski mediji objavili su da mu je određena mjera zadržavanja do 48 sati, nakon čega će biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Čačku
148 pregleda 14 komentar(a)
Panto Vučurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Panto Vučurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.11.2013. 08:24h

Vlasnik preduzeća "Pantomarket" iz Herceg Novog Panto Vučurović, uhapšen je juče u Srbiji zbog sumnje da je nenamjenskim korišćenjem kredita “Agrobanke” pribavio protivpravnu korist u iznosu od 2,4 miliona eura.

Srpski mediji objavili su da mu je određena mjera zadržavanja do 48 sati, nakon čega će biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Čačku.

Prema pisanju beogradskog “Blica”, Vučurović je od decembra 2008. do decembra 2010. godine, kao većinski vlasnik preduzeća “Živinoprodukt” iz Vranjske Banje, u “Agrobanci” podigao kratkoročni kredit, koji je trebalo da bude iskorišćen za podsticanje izvoza i proizvodnju hrane.

Odobrena sredstva, kako se navodi, nisu namjenski potrošena, već su upotrebljena za vraćanje ranije uzetih i dospjelih kreditnih linija, koje su koristile firme pod Vučurovićevom neposrednom kontrolom - “Kim” iz Ratine kod Kraljeva i čačanska preduzeća “Žitopromet” i “Pantomarket Stočar”.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Vučurović je uhapšen na beogradskom aerodromu, nakon čega je, po zahtjevu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, priveden u stanicu policije u tom gradu.

Panto Vučurović ima preko 105 miliona eura dugova u Crnoj Gori i van nje, gdje su uključeni krediti i dugovanja radnicima.

Podgorički Privredni sud 16. septembra uveo je stečaj njegovoj glavnoj kompaniji Pantomarket.

Zahtjev za uvođenje stečaja, zbog potraživanja od 19,5 miliona eura, podnijela je Hipo Alpe Adrija Internešenel iz Klagenfurta.

Radi se o kreditu koji je ta finansijska institucija odobrila 2008. vlasniku Pantomarketa, a on nije vraćao rate na vrijeme.

Prema do sada obrađenim prijavama potraživanja, Pantomarket duguje preko 105 miliona eura, a konačna cifra će tek biti utvrđena.

Hipo Alpe Adria banka iz Klagenfurta potražuje od Pantomarketa ukupno 25,6 miliona eura, OTP banka 15 miliona eura, NLB Montenegrobanka 10,5 miliona, Crnogorska komercijalna banka 5,4 miliona eura, a radnici tog preduzeća 214 hiljada eura.

Državi duguje više od 11 miliona eura po osnovu poreza

Vučurovićeva kompanija državi Crnoj Gori ostala je dužna čak 11,1 milion eura, koje potražuje Poreska uprava.

Manjinski akcionari Trgovačkog preduzeća AD “PKB Zelenika” Herceg Novi, još krajem 2011. godine podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, protiv “organizovane grupe koja je kriminalnim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist od minimum 73 miliona eura neovlašćenim otuđenjem nekretnina AD 'PKB Zelenika', čiji je većinski vlasnik DOO 'Pantomarket Herceg Novi'”.

Iz hercegnovskog Pokreta za promjene gotovo u isto vrijeme pozvali su policiju i tužilaštvo da se pozabave Panto grupom i istraže “gdje je nestalo 100 miliona eura od dobijenih kredita”.

Iz Opštinskog odbora PzP-a tvrdili su da je vrijednost založene imovine tri puta manja od dobijenog novca.

Dio imovine prodao, dio zadržao

Vučurović je do prije nekoliko godina kontrolisao veliki trgovački lanac Plus komerc, koji je u stečaju od 22. oktobra, a imovinu je uspio da proda slovenačkim investitorima.

Većinski je vlasnik trgovinskog preduzeća “PKB Herceg Novi”, Fabrike stočne hrane Spuž, “C-Vračar” koja se bavi nekretninama, nikšićke “Uniprom” pekare, Veleprodaje iz Nikšića.

Godinama je bio jedan od najvećih trgovaca prehrambenim proizvodima u Crnoj Gori, zbog čega je kod pojedinih domaćih bankara, ali i poreznika, imao poseban tretman.

Duži period su tolerisani njegovi dugovi, koji su samo rasli.

Bonus video: