CGO otvorila SOS liniju za prijavu korupcije

"CGO će prikupljene prijave dostaviti Upravi za inspekcijske poslove i pratiti što je povodom istih urađeno, odnosno koje su radnje preduzete kako bi se one adekvatno procesuirale"
84 pregleda 3 komentar(a)
Telefon, Foto: Shutterstock
Telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2013. 14:59h

Nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) otvorila je SOS liniju na kojoj građani i pravni subjekti mogu prijaviti konkretne primjere koruptivnih radnji iz domena djelovanja inspekcijskih organa.

Kako je saopšteno iz te NVO, SOS liniju su otvorili u okviru projekta Inspekcijom protiv korupcije, koji se realizuje kroz Program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravoduđa (CJCSP).

"Svi građani, kao i pravni subjekti, mogu prijaviti konkretne primjere koruptivnih radnji iz domena djelovanja inspekcijskih organa direktno CGO-u na broj 020/665-112, radnim danima od osam do 16 sati, kao i Upravi za inspekcijske poslove na broj telefona 080/555-555, svakog dana 24 sata dnevno", kazala je saradnik na programima u CGO Tamara Milaš.

Prema njenim riječima, uspostavljanje SOS linije je jedna od aktivnosti projekta Inspekcijom protiv korupcije, “a u cilju praćenja aktivnosti i jačanja kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove kao građanima najbližeg instrumenta za adresiranje korupcije i loših praksi u Crnoj Gori”.

"CGO će prikupljene prijave dostaviti Upravi za inspekcijske poslove i pratiti što je povodom istih urađeno, odnosno koje su radnje preduzete kako bi se one adekvatno procesuirale", precizirala je Milaš.

Ona je kazala da su krajnji korisnici linije svi građani Crne Gore, koji će, kako je ocijenila, imati koristi od povećanog nivoa odgovornosti i kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove za spriječavanje i borbu protiv korupcije u njenom prvom pojavnom obliku.

“Građani Crne Gore sve više prepoznaju ulogu i aktivnosti koje sprovode NVO, pa ih na ovaj način CGO želi dodatno ohrabriti da lično prijavljuju slučajeve korupcije i doprinesu da rad novoformirane Uprave postane djelotvorniji i učinkovitiji kada je u pitanju borba protiv korupcije”, poručila je Milaš.

Uspostavljanje SOS linije će, kako je dodala, biti dopuna radu koji je već sprovela Uprava za inspekcijske poslove, navodeći da će takođe podstaći građane, koji imaju više povjerenja u NVO sektor nego u same institucije, da prijavljuju slučajeve korupcije i nezakonite radnje.

"Na taj način, i sam rad Uprave za inspekcijske poslove će biti unaprijeđen i doprinijeće se izgradnji profesionalnih institucija koje će vratiti izgubljeno povjerenje građana u čijoj bi službi trebalo da rade", rekla je ona.

Bonus video: