Ivanović: Zabrana uvoza sve dok ne srede deklaracije

"Biću zadovoljan kada se u potpunosti budu poštovali propisi i deklaracije koje su napisali sami proizvođači"
3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.11.2013. 12:39h

U sektoru poljoprivrede od početka godine otvoreno je 450 novih radnih mjesta, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji smatra da je za postizanje planiranih rezultata neophodno raditi još više. "U Nikšiću smo u petak prisustvovali otvaranju Gradske pekare, koja je do skoro bila u stečaju, i koja je kreirala prostor za 60 novih radnika, dok je u Vektri Jakić i Vektri Nord zaposleno 70. To znači da je u tim kompanijama kreirano preko 130 novih radnih mjesta", kazao je Ivanović na konferenciji za novinare. Kada je riječ o bezbijednost hrane, on je kazao da se situacija po pitanju voćnih sokova popravlja, ali da će izrečene mjere ostati na snazi dok sve serije ne budu u skladu sa propisima i deklaracijama koje su napisali sami proizvođači."Situacija se popravila, ali još nijesam zadovoljan. Biću zadovoljan kada se u potpunosti budu poštovali propisi i deklaracije koje su napisali sami proizvođači", rekao je Ivanović.On je dodao da postoje kompanije koje su priznale grešku, preduzele mjere i riješile problem, kao što je slučaj sa Podravkom, uvoznikom Eva sardina za Crnu Goru, ali i one koje sebi dopuštaju da neutemeljenim kritikama prebacuju odgovornost na Ministarstvo poljoprivrede."Moja namjera nije da bilo koga učim redu, već da učinim sve da zaštitim zdravlje i ekonomske interese potošača u Crnoj Gori", poručio je Ivanović. On je naveo i da se redovno obavljaju kontrole uvoza povrća iz Albanije, i da osim u slučaju jednog uvoznika, kod ostalih nema problema.

Otkup jagnjadi po planu Ivanović je saopštio i da su, kroz subvencioniranje kalemova za podizanje proizvodnih zasada vinove loze, ove godine proširene površine pod vinogradima za dodatnih 60 hektara. On je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara, 1. juna objavilo prvi javni poziv za subvencionisanje kalemova za podizanje proizvodnih zasada vinove loze, na osnovu kojeg su 33 proizvođača zasnovala nove vinograde."Nove površine pod vinogradima kod malih proizvođača iznose preko 25 hektara, a ako se tome doda i novih 35 hektara zasada Plantaža, onda to znači da su dosadašnji efekti podrške Ministarstva novih 60 hektara vinograda", rekao je Ivanović.On je podsjetio i da je 26. oktobra objavljen drugi poziv, kojim je predviđen minimum od 500 komada kupljenih i zasađenih kalemova po gazdinstvu, sa gustinom sadnje od četiri hiljade kalemova po hektaru, kako bi se ostvarila subvenicija od 30 centi. Ivanović je dodao i da će Nacionalno udruženje vinara i i vinogradara u srijedu postati član Evropskog udruženja nezavisnih vinara (CEVI). On je saopštio i da otkup jagnjadi ide po planu, odnosno da je ukupno otkupljeno 15,3 hiljada grla, dok prema podacima Saveza penzionera ostaje da se isporuči nešto više od hiljadu. "Ukupno će ove godine biti otkupljeno 16,5 hiljada grla, s obzirom da je određeni broj lokalnih organizacija penzionera odustao od nabavke", naveo je Ivanović i podsjetio da je prvobitno bio planiran otkup 18,44 hiljada jagnjadi.

Više zemljišta nego proizvođača On je najavio i da bi u oblasti vodoprivrede do kraja godine trebalo da bude završeno sedam vodovoda - Gluhi Do, Petnica, Župa, Pavkovidi, Kozice, Gornji i Donji Milanidi i Slatina. Do sada su, prema riječima Ivanovića, završeni su vodovodi Šume, Boričje, Gornja Bukovica, Godijelja, Dubovik, Prekornica Boguti, Oblo Brdo Čuka, Gračanica, Rijeka Marsenida, Trešnjevo, Gnjili Potok, Zabrđe, Đulidi i Štitarica, kao i istražno-eksploataciona bušotina za mjesnu zajednicu Zagorje u Kotoru. On je kazao i da su se ministarstva ekonomije i poljoprivrede dogovorila da se i ove godine naruči određeni broj solarnih panela za katune, koji su se pokazali kao korisni."Ministarstvo poljoprivrede je uspjelo da uštedama na određenim pozicijama izdvoji 15 hiljada eura za njihovu nabavku, dok će Ministarstvo ekonomije obezbijediti 35 hiljada eura. Tim novcem ćemo kupiti onoliko panela koliko uspijemo", poručio je Ivanović.On je podsjetio i da je Ministarstvo pozivalo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da zakupe neiskorišćeno i zapušteno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, kako bi se zaposlili ljudi, povećala proizvodnja i smanjio uvoz."Zemljišta ima više nego što je bilo zainteresovanih proizvođača. Ne razumijem birokratske, antipreduzetničke i administrativne napore sa kojim smo se suočavali u realizaciji ovog projekta, čiji je cilj bilo zapošljavanje ljudi, povećanje proizvodnje i smanjenje uvoza", naveo je Ivanović.On je najavio i da će u srijedu biti održan sastanak Pododbora za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za poljoprivredu i ribarstvo, na kojem će biti riječi o bilateralnoj trgovini poljoprivrednim i ribnim proizvodima, kao i o primjeni novog Zakona o geografskim oznakama porijekla. "Razgovaraćemo i o sektoru vina, kretanjima u oblasti poljoprivrede, administrativnim i preduzetničkim kapacitetima Ministarstva, budžetu za poljoprivredu, podacima o preraspodjeli sredstava iz IPA komponente 5 u komponentu 1, kao i pripremama IPARD za period od naredne do 2020. godine", saopštio je Ivanović.On je kazao da će na sastanku biti riječi i o Nacrtu zakona u organskoj proizvodnji i ostavrenom napretku u toj oblasti, kao i o podršci donatora u oblasti poljoprivrede.

Bonus video: