Đurović: Predsjednik i član nije isto

Predsjednik Savjeta EKIP-a Šaleta Đurović tvrdi da nije sporna njegova kandidatura za člana Savjeta
82 pregleda 4 komentar(a)
Šaleta Đuroivć, Foto: Savo Prelević
Šaleta Đuroivć, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2018. 17:50h

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Šaleta Đurović, ponovio je da je njegova kandidatura za članstvo u Savjetu EKIP-a, nakon dva petogodišnja mandata na funkciji predsjednika u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama (ZEK) i da on to tvrdi kao doktor prava.

“Tačno je da mišljenje Ministarstva ekonomije, kako su to oni naveli, nije obavezujuće. Skupština, shodno članu 15. ZEK-a imenuje predsjednika i članove Savjeta EKIP-a. Član 13. (stav 1) ekplicitno navodi da Savjet ima predsjednika i četiri člana. Dakle, Savjet nema pet članova od kojih je jedan predsjednik, nego predsjednika i četiri člana. Ja sam predsjednik, a nisam član. Moje nadležnosti su posebno definisane zakonom i statutom. Imam veća prava i ovlašćenja”, tvrdi Đurović za “Vijesti”.

On je objasnio da kod crnogorskih agencija postoje “dva modela”.

“Jedan je model kod kojeg se posebno bira predsjednik, a posebno članovi. U našem slučaju, mene je Skupština odlukom izabrala kao predsjednika Savjeta EKIP-a, a posebnom odlukom članove. Drugi model je gdje se biraju članovi, a oni između sebe biraju predsjednika. Takav je slučaj, na primjer, kod Agencije za spječavanje korupcije i kod nje je predsjednik samo prvi među jednakima”, naveo je Đurović.

Ministarstvo ekonomije je kazalo da je Savjet EKIP-a kolektivni organ koji, po zakonu i statutu agencije ima pet članova - predsjednika i četiri člana, te da se l član pet zakona odnosi na članstvo u Savjetu, bez obzira na funkciju.

Bonus video: